Tårögda mamman tar ett sista farväl av dräktiga tackan – upptäcker något i halmen och börjar skrika

Alla som någon gång varit med om en förlossning, ett av livets stora mirakel, vet att det inte alltid är den mest strukturerade processen.  Saker och ting följer inte ett på förhand skrivet schema och det finns en blandning av spänning blandad med oro i luften.

Precis så kände Amy Hill, som gick och väntade på att hennes 10-åriga fårtacka Dotty gick och väntade lamm.

Hon hade lammat flera gånger tidigare och varje gång hade det gått hur bra som helst. Men den här gången skulle det bli helt annorlunda.

Den 10-åriga fårtackan Dotty hade levt ett långt liv på gården Snowy River Farm. Under åren hade hon lammat flertalet gånger och varje gång hade hennes ägare Amy funnits där och fåt se livets mirakel gång på gång.

Fåret Dotty – sin bästa vän

Amys gård, som ligger i Nova Scotia, Kanada, fokuserar på att föda upp djur utan att använda sig av genetiskt modifierande grödor.

De ser till att behandla djuren på ett humant och ekologiskt vänligt sätt – och Dotty har fått många härliga och friska år.

Bildkälla: Facebook/Snow River Farms

Bland djuren på gården har Dotty alltid haft en speciell plats i Amys hjärta, då hon var hennes första tacka.

”Det var hon som fick mig att börja älska får, hon är min bästa vän och hon betyder allt för mig”, skriver Amy i ett inlägg på Facebook.

Väntade nya lamm

När Dotty nu återigen var dräktig såg Amy fram emot dagen när de små gulliga lammen kom till världen. Hon hade varit med om det tidigare och visste vilken härlig tid som väntade, samtidigt som Dotty hade ett matigt arbete framför sig.

Men mitt i graviditeten upptäckte Amy någonting oroande. Någonting var fel med Dotty.

Bildkälla: Facebook/Snow River Farms

En morgon hittade Amy sitt älskade får liggandes stilla och orörlig. Dotty kämpade för att andas och Amy skyndade sig med att vända henne på sidan för att sen ringa veterinären,

Djur med större kullar kan få havandeskapsförgiftning, och det var precis vad Amy misstänkte hade skett. När hon tidigare fått tvillingar hade det inte skett några komplikationer, men den här gången skulle det vara betydligt mer allvarligt.

Rusade till veterinären

Hos veterinären fick Amy alla mediciner som Dotty behövde och nu kunde hon inget annat göra än vänta.  Dotty kunde fortfarande inte röra sig och magen rörde sig inte. Amy var nära att ge upp hoppet.

De oförlösta lammen kunde hon inte hjälpa och veterinären skulle inte vara på plats förrän om ett bra tag

”Tanken att vi kan behövde avliva henne plågade mig länge. Vi gav henne en spruta med en sista förhoppning om att lammen skulle komma ut. Jag kollade till Dotty flera gånger, men ingenting hände”, skriver Amy.

Bildkälla: Facebook/Snow River Farms

Hon samlade sig för att släppa taget om sin kära Dotty, fåret hon älskat varje dag sedan de möttes för första gången.

Miraklet i halmen: ”Jag grät i en halvtimme”

Men då förändrades allt. När hon gick fram till henne såg hon att någonting rörde sig i halmen.

Hon räknade: ”Ett, två, tre……fyra”.

Vid Dottys sida låg fyra små lamm till synes helt friska, hungriga och aktiva.

”Jag fick rysningar. Jag ska inte ljuga, jag grät i en halvtimme när jag hittade dem i morse. Den lättnad att min tjej fortfarande är med oss och att hon har välsignat oss med fyra vackra lamm (tre pojkar, en flicka). Det är överväldigande, på bästa sätt ”, skriver Amy på Facebook.

Bildkälla: Facebook/Snow River Farms

Dottys komplicerade förlossning blev också hennes sista. Nu får hon avnjuta ett liv utan några fler förlossningar och kan se sina kära lammungar växa upp på den fridfulla gården.

Så underbart att historien om Dotty slutade lyckligt! Nu önskar vi henne ett lång och härlig pension på Amys gård. Dela gärna den vidare artikel så att fler får chansen att läsa om Dotty och hennes små mirakellamm.