Svävande lyktor är livsfarliga för djuren – och inte bättre än fyrverkerier

Det är många som tror att de tänker på djuren när de väljer att skicka i väg svävande lyktor i stället för fyrverkerier på nyårsafton. Detta då de inte låter och därmed inte skrämmer några djur.

Det är en bra tanke, men de svävande lyktorna kan faktiskt vara livsfarliga för andra djur.

Tidigare har det behövts ett godkännande från transportstyrelsen för att skicka i väg svävande lyktor. Men sedan 2013 är det i stort sett fritt fram, skriver SVT.

Lyktorna har blivit populära i Sverige som en ersättare för de mer klassiska fyrverkerierna. Man tror att de kan vara lindrigare för djuren, då de inte låter och därmed inte skrämmer någon, men faktum är att lyktorna kan vara livsfara för vissa djur.

– Om lyktorna far i väg och landar på en åker, där man skördar gräs, så är det lätt hänt att de åker med skördemaskinerna och till slut hamnar i fodret till korna till exempel, säger Henrik Arnesson som är lantbrukare i Vallda utanför Kungsbacka till SVT.

KossorLykta

Henrik Arnesson själv skördar gräs som han säljer, men som han också har som foder till sina egna kor. En gång fick han tragiskt nog lov att avliva en ko som fått i sig stålen från en svävande lykta.

– Problemet är ju ståltråden, oftast den delen som håller själva ljuset. Men det finns varianter som är helt nedbrytbara i trä, så välj en sådan, säger han till SVT.

Dela gärna den här viktiga informationen vidare. Inga djur ska behöva skadas på grund av vårt nyårsfirande!