Skandalen avslöjad: Getter plågas, stympas och dödas – för att bli tröjor

Getter stympas, plågas och skriker av smärta medan de torteras för att bli kläder till stora varumärken. Nu har ”skräck-filmen” lagts ut, och HM och andra kedjor svarar på skandalen, det rapporterar The Guardian.

Peta (People for the Ethical Treatment of Animals), har smygfilmat hur angoragetter behandlas på gårdar i Sydafrika. Gårdar som skickar ull till fabriker som tillverkar kläder åt stora varumärken.

I filmen kan man se hur getterna plågas, stympas och dödas skoningslöst medan de skriker av smärta, allt för att utvinna den exklusiva ullen som mohair, som bland annat används i kappor.

Så svarar HM på Ull-skandalen

Nu väljer några av världens största klädkedjor att stoppa mohair-kläder i sortimenten, som protest. Några av de stora varumärkena som gör detta är amerikanska GAP, spanska Zara, och svenska HM.

Den sistnämnda förklarar att det varit svårt att kontrollera varifrån allt material som mohair kommer ifrån, då de har över 4 700 butiker över hela världen.
– Därför har vi bestämt att totalförbjuda all mohair i vårt utbud senast 2020, säger en talesperson på HM enligt Guardian, och fortsätter:
– För oss är det av högsta vikt att djur behandlas väl. Vi har haft en dialog med Peta i flera år och ställer oss helt bakom dem här.

Varning för starka bilder i inslaget

Det här måste få ett stopp och det är genast. Tryck på Dela-knappen för att sprida budskapet och uppmärksamma omvärlden på vad som pågår.