Beslutet: Norge förbjuder pälsdjursuppfödning

År 2025 ska all pälsdjursuppfödning ha avvecklats i Norge.

Det beslutades i Stortinget i veckan.

– Detta är en glädjens dag för djuren, säger Guri Melby, representant i Stortinget för Venstre, enligt VG.

Med rösterna 101-68 har Stortinget i Norge beslutat att förbjuda pälsuppfödning helt.

Norge förbjuder pälsdjursuppfödning

Den nya lagen säger att det är förbjudet att starta upp nya pälsdjursfarmer, samtidigt som de existerande pälsdjursfarmerna ska vara stängda senast i februari 2025.

Mink. Foto: Wikipedia Commons

Partiet Venstre, som ingår i den fyrpartiregering som tog sin form i januari, har haft förbudet mot pälsdjursuppfödning som sitt huvudkrav i regeringsförhandlingarna med övriga partier.

”Kämpat i 17 år”

Då högerkoalitionen inte var stor nog att bilda majoritet tog man in Venstre, vilket också möjliggjorde att förbudet kunde röstas igenom.

– Vi har kämpat i 17 år för en bättre djurvälfärd. Det är lite overkligt, säger Venstres Guri Melby enligt VG.

I dagsläget finns det cirka 200 gårdar med pälsdjur i Norge. Dessa omsätter motsvarande 300 miljoner norska kronor, motsvarande 330 miljoner kronor. Samtidigt berörs runt 500 arbetstillfällen av den nya lagen.

Möts av kritik: ”Helsvart dag”

Både Senterpartiet och Arbeiderpartiet röstade nej till förbudet

Senterpartiets Stortingsrepresentant Geir Pollestad konstaterar att man genom förbudet fullkomligt struntar i de uppfödare som nu tvingas slå igen sin verksamhet.

– För pälsbönderna är det här en helsvart dag. Regeringen har gått lös med slägga mot 200 familjer, säger Pollestad enligt VG.

Bildkälla: Shutterstock

Även Steven Frostdahl, informationschef på Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, är kritisk.

– Det är ett beklagligt beslut som påverkar många norska familjers möjlighet till inkomst, säger han till Hufvudstadsbladet.

Vad tycker du om beslutet att förbjuda pälsdjursuppfödning? Och borde Sverige ta efter eller inte? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!