2 hästar skrämda till döds – under nyårsfirandet

Årets nyårsfirande har nu kostat två hästar livet.

De höga smällarna skrämmer varje år tusentals djur – ibland så illa att de skadar sig allvarligt – eller till och med avlider.

Det är dags att vi slutar med fyrverkerier!

Det var vid 20-tiden på nyårsafton som den första olyckan skedde. Hästägaren Jeanette Jussila gick ut till hagen för att hämta in hästarna till stallet på gården i Väskinde, och de var redan rädda och skärrade av alla smällande ljud.

– Hästarna var oroliga och skärrade när jag kom ut och det var väldigt svårt att få tag i dem. Det hade börjat skjutas redan tidigt på eftermiddagen runtomkring i trakten, sa Jeanette Jussila till Hela Gotland.

En av hästarna, ett 8 månader gammalt föl, blev plötsligt livrädd för ett ljud och slet sig. Fölet trillade sedan ner i ett djupt dike. Fallet var så allvarligt att veterinären var tvungen att avliva henne.

Ytterligare en häst fick avlivas

Tyvärr är detta inte den enda olyckan efter nyårsfirandet.

En hästägare i Knivsta tvingades avliva sin häst efter att den slitit sig och brutit både benet och käken.

”Tänk på det nästa gång ni ska skjuta av smällare”, uppmanar hästägaren på Facebook, som även lagt ut starka bilder på sin häst efter att den är avlivad.

Detta händer när man smäller på nyårsafton i närheten av hästar .Donna blev rädd och sprang iväg och ramlade och bröt…

Posted by Klaus Lodders on Monday, January 1, 2018

Hade änglavakt

Tre hästar utanför Härnösand blev så rädda på nyårsnatten att de tog sig ut på den vanligtvis kraftigt trafikerade E4:an i närheten. De riskerade både deras eget liv och förbipasserande bilister.

Men de hade en otrolig tur. En familj kunde på eget initiativ få bort hästarna från vägen och räddade deras liv.

– Fölet var jätteskärrad och det var tur att det var sent på natten och inte så mycket trafik. Annars hade det nog inte gått så bra… Då hade jag nog haft färre hästar i dag, säger hästägaren till Allehanda.

Det här var bara några av alla de djur som skrämdes av smällarna på nyårsafton.

Det är dags att vi förbjuder fyrverkerier på nyår! Dela gärna den här artikeln för att visa andra vad som händer med djuren som blir rädda.