Djurvän flyger katt från Ukraina till USA – för att återförena honom med sin ägare

Den ryska invasionen av Ukraina har påverkat hela världen. Tusentals människor har avlidit och miljoner är på flykt från sina hem till följd av detta.

Det har också gjort att många människor tvingats ifrån sina älskade husdjur, oavsett om de splittrats vid gränsen eller förlorat sina fyrbenta vänner mitt i krigets kaos.

Tack och lov finns det också människor som arbetar hårt för att återförena människor med sina husdjur. Nyligen kom en katt tillbaka till sin familj efter att ha transporterats hela vägen från Ukraina till USA.

Larysa Frisby som är från Ukraina befann sig i delstaten Arkansas när invasionen inleddes i slutet på februari och blev därmed inte drabbad av en tvingad flykt. Men hennes katt Persik var fortfarande kvar i Odessa och hon var osäker på hur hon skulle få honom i säkerhet.

– Efter de fientliga handlingarna den 24 februari i Ukraina var det svårt att se hur detta kunde hända. Mina planer att återvända hem till Ukraina, besöka mina släktingar och ta katten med mig, kollapsade i och med krigets intåg, sa Larysa till 5 News Online.

Det dröjde inte länge innan hennes historia nådde organisationen Humane Society International, som har hjälpt flyktingar med husdjur vid den polska gränsen att hitta trygghet. De gjorde då sitt för att hjälpa till i den utsatta situationen. Larysas kusin kunde transportera katten Persik från Odessa till Polens huvudstad Warszawa.

Och därifrån kunde Kelly Donithan, chef för djurkatastrofer på Humane Society, flyga med katten från Polen till USA.

– Denna berättelse om en katt, Persik, är en symbol för att Humane Society International har sett kaoset och traumat i detta krig. Främlingar och samhällen samlas för att hjälpa varandra på det sätt de kan, inklusive med våra älskade djur, sa Kelly.

– Larysa förlorade nästan hoppet om att någonsin få träffa Persik, men någon hoppade in för att hjälpa till och föra den här katten ut ur kriget och till slut till sin mamma. Jag är tacksam att jag kunde hjälpa till att äntligen få hem honom.

Katten återförenas med ägaren i USA

Efter att ha anlänt till USA var Persiks långa resa äntligen över när han återförenades med sin kärleksfulla ägare, långt från kriget i Ukraina.

– Av Guds nåd är katten i mitt hem med kärlek och omsorg, sa Larysa till 5 News.

– Jag vill uttrycka en särskild tacksamhet till de människor som deltog i att rädda min katt från kriget i Ukraina, till alla som gett hjälp och omsorg i Warszawa under flera veckor.

– Även om det är otroligt speciellt är det här inte en unik historia. Vi ser medkänsla varje dag i Ukraina, Europa och runt om i världen, säger Kelly.

– Det är en smärtsam och fruktansvärd tid, men alla dessa små snälla handlingar håller och för samman familjer när de behöver det som mest. Även under de mörkaste tiderna är det tydligt hur mycket husdjur betyder för familjerna.

Vi är så glada att den här katten har tagit sig ur Ukraina och återförenats med sin ägare! Tack till alla som fick detta att hända!

Dela denna fantastiska nyhet!