Det händer i kroppen om du låter katten spinna på din mage

Finns det något mysigare än en katt som lägger sig tillrätta i knät och börjar spinna?

Katter har verkligen en förmåga att få oss att slappna av och varva ned. Men nu visar det sig att en katts spinnande också kan påverka vår hälsa positivt.

Katter spinner när de är nöjda och belåtna. Men spinnandet kan även vara ett sätt för katten att lugna ner sig själv.

Nu finns det forskning som tyder på att spinnandet, utöver att det är väldigt mysigt, även kan ha positiva effekter för människors hälsa och välbefinnande.

Tamkatter spinner med en frekvens på runt 25 svängningar per sekund, och det ska vara just de svängningarna som kan påverka våra kroppar.

Kolla alla hälsoeffekter som katters spinnande kan leda till!

Får oss stressa mindre

Frekvensen från en katts spinnande påverkar oss på ett lugnande sätt och får kroppen att slappna av. Det är inte bara mysigt när katten ligger på din mage och spinner, det kan även sänka antalet stresshormoner i kroppen.

katt1
Sänker blodtrycket

Kattens spinnande ska även kunna sänka vårt blodtryck. Det hör antagligen ihop med att spinnandet gör att vi stressar mindre, och då sjunker ofta blodtrycket. En positiv effekt, då högt blodtryck kan vara farligt.

Hjälper till med andningen

Människor som lider av andnöd kan uppleva att en katts spinnande hjälper dem att tänka på andningen. Det kan bero på att själva spinnandet påminner om in- och utandningar.

Kan läka ben

Det finns studier som visar att det går att främja läkning av benbrott genom ljudbehandlingar. Ljudvågor runt 25 till 50 hertz, alltså svängningar per sekund, kan påskynda benens läkning.

Det innebär att även en katts spinnande kan påskynda läkningen av benbrott, då en katt ofta spinner på runt 15 till 25 hertz.

katt2

Skyddar mot hjärtsjukdomar

En studie från University of Minnesota visar att kattägare löper hela 40 % mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar, samt löper mindre risk att drabbas av hjärtattacker. Det tror forskarna hör samman med spinnandet minskar stressnivåerna och sänker blodtrycket.

Läker slitna muskler

Precis som att en katts spinnande kan påskynda läkningen av benbrott, kan spinnandet även hjälpa slitna muskler och senor att återhämta sig snabbare.

katt3
Hjälper mot inflammationer

Som det inte räckte med positiva effekter, en katts spinnande kan även motverka inflammationer och svullnader i leder och senor, enligt studier.

Dela gärna artikeln med dina vänner, speciellt dem som skulle behöva gosa lite extra med en spinnande katt!