Vila i frid, polishunden Öhman – tack för allt du gjort för oss!

Hundar är fantastiska. De kan hjälpa oss människor på så många olika sätt.

Deras otroliga luktsinne kan hjälpa oss hitta försvunna personer, narkotika och till och med cancer. Deras kärleksfulla personlighet kan hjälpa oss att må bättre när vi är deprimerade och de kan tränas att leda våra blinda.

De kan även tränas till att bli ovärdeliga polishundar, som räddar liv.

En av dessa polishundar är hunden Öhman, som nu har lämnat oss.

Öhman har jobbat som polishund i hela sitt liv. Efter två år som pensionär har han nu fått somna in, och hans kollegor hyllade honom med en sista resa i polisbilen. I ett kärleksfullt inlägg på Facebook berättar polisen om Öhman, du kan läsa inlägget här nedan.

Så här skriver polisen:

Han föddes som polishund – och slutade som polishund

Det här var polishunden Öhman, en belgisk vallhund av rasen malinois. Redan som liten valp köpte Polismyndigheten in honom och fostrade honom i hopp om att han skulle bli en riktigt duktig patrullhund. Och det blev han. Blott 1,5 år gammal passerade han nålsögat och klarade alla lämplighetstester.

I ett decennium har han arbetat hos Värmlandspolisen med att skydda, hjälpa och ställa till rätta. Till exempel lyckades Öhman söka upp och markera en över tre år gammal spermafläck och bidra till att en våldtäktsman hamnade bakom lås och bom.

Foto: Polisen/Facebook

Polishundarna hjälper inte bara till att fånga gärningspersoner, de skyddar också sin hundförare. Öhman var stor, trygg och väldigt mycket hund. En trygghet på fyra ben. Samtidigt var Öhman, eller Lei-Anns Öhman som var hans kennelnamn, klassens clown. Busig och full av upptåg, som att bita sönder sätet i polisbilen. Det var alltid roligt att jobba ihop med Öhman.

2010 fångades han på den här bilden tillsammans med sin hundförare och blev något av en kändis. Den actionfyllda bilden är en av de mest använda inom polisen och har bland annat använts i rekryteringsfilmer. För två år sedan slutade Öhman att jobba och drog sig tillbaka till ett behagligt pensionärsliv hemma hos sin hundförare i Karlstad. Kroppen ville inte längre, den blev stel och Öhman fick svårt att resa på sig.

Idag var det dags att ta adjö, efter en lång och trogen tjänst inom polisen. Naturligtvis fick Öhman åka polisbil på sin sista resa till veterinären. Det blev värdigt avslut där han fick göra det som han älskade mest av allt i livet – att vara på jobbet.

Vila i frid fina Öhman.

Dela gärna polisens fina text vidare för att hylla denna fantastiska hund!