Veterinärens varning: Hundar kan få köldskador – så skyddar du dina fyrbenta vänner på bästa sätt

Långa promenader med sin hund på vintern är det härligaste jag vet. Men det är väldigt viktigt att se till att hunden inte fryser.

Chefsveterinären Sandra Göransson på djursjukhuset AniCura varnar nu för att hundar kan få köldskador i och med de bittra temperaturerna.

Dessutom skickar hon med några tips som kan underlätta, och göra vintern härlig även för hunden.

Vissa hundraser kan hantera kylan bättre än andra. De med stor tjock päls har inga problem att klara den bittra kylan, men andra raser med mindre päls kan inte klara det på samma sätt.

Nosen, öronen, tassarna och svanstippen är väldigt utsatta ute i det kalla vädret. Och enligt Sandra Göransson, chefsveterinär på djursjukhuset AniCura, finns det några tecken man ska vara extra uppmärksam på.

– Ofta ser man att de kurar ihop sig lite grann, att de försöker göra sig mindre. Man ser att de lyfter på tassarna när de står still ute. Det är något man ska vara försiktig med när det är så här kallt, säger hon till Aftonbladet.

Kan få köldskador

Precis som vi människor är det bäst att hundarna rör på sig ute i kylan. Är man inte försiktig kan det gå så långt att hundarna får köldskador. Det finns flera olika symptom man bör hålla utkik efter, men vanligtvis blir hundens hud bli vit, hård och kall. Det kan även förekoma blåsor.

På vissa delar kan huden få blåröda toner, och i värsta fall bli helt svart. Det sistnämnda innebär att själva vävnaden har dött.

Bildkälla: Shutterstock 

Detta kan du göra

Men det finns flera saker man som ägare kan göra för att se till att hunden inte drabbas av köldskador. Mycket av det handlar om sunt förnuft och enligt Göransson handlar det bland annat om:

  • Inte låta stå hunden bunden utomhus.
  • Se till att hunden rör på sig så mycket som möjligt (för att behålla blodcirkulationen)
  • Skydda tassarna med exempelvis vax eller salva.
  • Ge mindre hundar med kort eller tunn päls ett täcke att ha på sig.

– Vi människor känner också av att man kanske inte tar en tre timmar lång promenad om det är under tio minusgrader och blåser för det är inte så trivsamt för oss heller, säger Sandra Göransson till Aftonbladet.

Bildkälla: Shutterstock
Det här är tips jag verkligen kommer ta med mig. Dela gärna vidare detta till dina vänner om du också tycker våra hundar ska få njuta av vintern.