Veterinären varnar: Bilen kan bli dödsfälla för hunden i vinter

Nu är det äntligen minusgrader och snö ute.

Men vad många nog inte vet är att kylan kan göra bilen till en dödsfälla för våra hundar.

– Lämnar man dem länge kan de dö, säger veterinären Caroline Andersson.

Vi känner nog alla till att man inte ska lämna sitt husdjur i bilen på sommaren. Men hur många kände till att samma sak gäller för våra fyrbenta vänner även på vintern?

Din hund eller katt kan snabbt bli nedkyld, vilket kan få tragiska konsekvenser.

Kan inte hålla värmen

– Det beror på vilken hund du har. Olika hundraser tål kyla olika bra. Men lämnar du din hund i bilen så kan den inte hålla värmen på samma sätt som om den är ute och rör på sig, säger Caroline Andersson, veterinär på Distriktsveterinärerna till SVT Nyheter.

Enligt en bestämmelse från Jordbruksverket är det inte tillåtet att lämna hunden i bilen om det är kallare än fem minusgrader ute.

Musklerna blir stela

Hundarna kan få svåra frysskador på svans och öron. De tappar också mycket energi när de kyls ner och börjar skaka. Musklerna blir stela, blodtrycket går ner och andningen blir långsam.

– Det bästa är att låta hunden eller katten vara hemma om man ska åka iväg med bilen några timmar. Eller höra med en bekant om de kan passa djuret. Går inte det ska man se till att hunden har ett mjukt och skönt underlag att ligga på och som isolerar lite, säger Caroline Andersson till SVT Nyheter.

Så kom ihåg att inte lämna hunden ensam i en kall bil i vinter. Dela gärna vidare för att sprida den här livsviktiga informationen!