Svenskarna är överens: Dags att förbjuda fyrverkerier – för djurens skull

Nu är det bara några veckor kvar till nyårsafton. Det brukar vara en kväll då vi tänker tillbaka på året som varit och firar in det nya året som kommer. En del avger nyårslöften och lovar att de ska träna mer, äta bättre eller jobba mindre nästa år. En del ställer till med brakfest och skålar i champagne med goda vänner.

Men det är inte alla som firar den här dagen. Vissa människor tvingas resa långt ut på landet och hålla sig borta från befolkade samhällen. En del har det så illa att de måste köpa hem lugnande medel inför nyår. Lugnande medel som de sedan ger till sina hundar, katter eller hästar. För nyår innebär smällare och fyrverkerier – något som skrämmer slag på många djur.

Nu höjs röster om att förbjuda fyrverkerier på nyår i Sverige. En opinionsundersökning* gjord av YouGov på uppdrag av Newsner visar att en majoritet av svenskarna vill införa ett generellt förbud mot fyrverkerier i Sverige.

Det är lätt att köpa fyrverkerier och smällare för privatpersoner i Sverige idag. Tanken är att dessa ska användas vid tolvslaget, men redan flera dagar innan nyårsafton brukar både ungdomar och vuxna smälla av sina fyrverkerier när djurägarna och deras djur minst anar det.

Jag har själv haft hund och varit med om att några ungdomar smällde smällare bara meter från mig och hunden när vi var på promenad.

Det här skapar en enorm stress för djuren.

Wikipedia

Varje år hör vi rapporter om djur som rymt hemifrån i panik efter nyårsnatten. 2015 drunknade hästen Helge utanför Norrtälje efter att ha rymt. Det dröjde flera månader innan hans kropp hittades, och efter nyheten om Helge var det flera personer som krävde att fyrverkerier skulle förbjudas.

Flera kommuner väljer att skrota raketerna

Några kommuner har faktist valt att skrota fyrverkerierna i år.

Både Boden och Lidköpings kommun kommer istället att visa en lasershow – som blir lika vacker att titta på som fyrverkerier, men utan smällarna.

Wikimedia Commons

Och en majoritet av svenskarna verkar faktiskt ha fått nog av fyrverkerierna. Enligt en opinionsundersökning gjord av YouGov vill 47 procent förbjuda fyrverkerier helt, medan 39 procent vill ha dem kvar. 14 procent har svarat ”Vet ej/ingen åsikt”. En majoritet av dem som vill förbjuda fyrverkerier är kvinnor.

Vad tycker du? Borde vi förbjuda fyrverkerier och ersätta dem med till exempel en lasershow istället? Dela gärna artikeln vidare och berätta vad du tycker!

* Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 14-15 november 2017 har sammanlagt 1005 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre.