Sökhunden Killian, Turkiet.

Svenska hunden Killian räddade fyra människor i rasmassorna – hyllas som hjälte: ”Glädjen är total”

Modiga sökhunden Killian från Sverige har nosat upp fyra levande i rasmassorna efter jordbävningen som drabbade Turkiet och Syrien.

Nu hyllas han som hjälte.

Det har snart gått en vecka sedan jordbävningen som drabbade området drabbade Turkiet och Syrien. Omkring 33 000 har bekräftats döda – men FN befarar att det kan bli dubbelt så många och chansen att hitta överlevande i rasmassorna minskar dag för dag.

När nyheten om katastrofen nådde brandmännen Kiril Hristov och Klaes-Ola Kolberg bestämde de sig för att åka ned och hjälpa till. Tillsammans med räddningshunden Killian hoppades de kunna hjälpa till att hitta överlevande bland rasmassorna.

Tillsammans med insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan startades en insamling för att bekosta resan. Målet var att samla ihop 40 0000. Stödet var stort och på bara några dagar var målet uppnått.

Sökhunden Killian räddade liv efter jordbävning

I fredags delade Blåljus i samverkan med sig av en uppdatering på Facebook där de meddelande att Killian arbetade som ensam sökhund i Gaziantep.

Killian är nu i Gaziantep och har aktivt arbetat sedan igår som ensam sökhund på plats. Levande hittas fortfarande. De kommer ett inslag om deras insats Efter5 ikväll på TV4.

Posted by Blåljus i Samverkan on Friday, February 10, 2023

Efter att ha varit på plats i några dagar och arbetat utan att hitta några överlevande kom äntligen det stora genombrottet. Något Blåljus i Samverkan delade med sig av i ett inlägg på Facebook under lördagen.

”Precis talat med våra hjältar och nu är de påväg hem. De är så otroligt tacksamma för er allas stöd. 4 levande med ytterligare markeringar av Killian som ännu inte hittats. Nu väntar välkomnandet”, skriver dem i inlägget.

Precis talat med våra hjältar och nu är de påväg hem. De är så otroligt tacksamma för er allas stöd. 4 levande med…

Posted by Blåljus i Samverkan on Saturday, February 11, 2023

Killian hyllas som hjälte

Många har följt brandmännen och Killians arbete bland rasmassorna de senaste dagarna och hyllas vovvens hjälteinsats.

”Fantastiskt,vilken insats från hund och förare”, skriver en person.

”Hjältar både två och fyrbenta”, skriver en annan.

”Bra jobbat, ni är superhjältar”, skriver en tredje.

Killian och hans förare förtjänar att hyllas, flera gånger om. Dela gärna artikeln om du håller med.