Sasha Pesic tar in valpar som ingen vill ha – nu driver han hem med 750 hundar

Som den stolta och kärleksfulla ägaren till två hundar jag är kan jag faktiskt inte förstå varför det finns de som överger eller försummar sin hund.

Tyvärr händer detta varje dag över hela världen. Hundar kastas ut på gatorna och det händer ofta att de avlar och skapar nya generationer som aldrig kommer att känna den medkänsla och vård som ett kärleksfullt hem kan ge dem.

Cykeln fortsätter och problemet växer. Därför känner jag en speciell värme för de som har ägnat sina liv åt att hjälpa våra fyrbenta vänner. De är genuina människor som strävar efter att skapa en värld där människor och hundar kan uppleva lika glädje genom harmoni.

Sasha Pesic åkte 2008 åkte hem till den serbiska staden Nis när han snubblade över fyra övergivna valpar.

Idé väcktes

Den ensamma kvartetten rörde berörde honom så mycket att han fick en idé, utan att veta om han skulle ha ekonomiskt stöd bakom sig.

Detta var början på en tid av förändring för Sasha, en tid som skulle forma hans framtid, och framtiden för många fattiga valpar.

It takes around $9000 to feed 750 dogs per month. Not to mention other costs like: workers, vet, infrastructure – which…

Posted by Sasha's Shelter on Tuesday, October 29, 2019

Sasha öppnade tillsammans med sex frivilliga ett hem för att ge mat till alla hundar som behövde det. Han diskriminerade inte, han sa aldrig nej. Genom hjälp från bidrag och donationer från hela världen kunde han ge stöd till hundar som annars skulle ha haft en otrygghet. Dessutom lärde han sig alla hundarnas namn, vaccinerade dem, steriliserade dem och gav dem identifikationschips.

Idag finns 750 hundar i Sashas hundhem. Han har räddat närmare 1 200 stycken och gett ungefär 400 nya hem på olika platser runt om i världen.

Fått motstånd

Men Sashas arbete har fått motstånd av markägare som inte vill att Sasha ska driva hundhemmet och vill att han ska flytta. Men efter en namninsamling från tusentals namnteckningar ligger frågan, om hundhemmet ska vara kvar eller inte, på is.

Are we busy ? absolutely have we been busy ! We are continuously trying to improve our improvised shelter. And can only…

Posted by Sasha's Shelter on Thursday, July 4, 2019

Sasha berättar för Bored Panda att problemet med hundar på gatorna bland annat är ägarnas ansvarslöshet. Ägarna kastrerar inte sina hundar och lämnar sin hund när de inte vill ha den längre. ”Jag har fått barn och kan inte ta hand om hunden längre” eller ”Jag behöver ingen hund mer” är enligt Sasha anledningar som hundägare har när de lämnar sina hundar.

It takes around $9000 to feed 750 dogs per month. Not to mention other costs like: workers, vet, infrastructure – which…

Posted by Sasha's Shelter on Tuesday, October 29, 2019

— Jag får nollstöd från regeringen och vissa veterinärer debiterar mig faktiskt mer än ordinarie priser, säger han till Bored Panda och fortsätter.

De tror att jag har mycket pengar från donationer. Jag är helt ensam och jag täcker veterinärbehandlingen och allt som behövs från donationer och från mun min egna ficka.

Trots att han står inför överväldigande odds är Sasha fast besluten att fortsätta sin kamp.

Sasha Pesic kan vara väldigt stolt över sitt arbete. Sammantaget beräknas han ha räddat cirka 1 200 hundar!