Så kan du lugna din hund på nyårsafton – mitt under stressen för smällarna

Många hundar blir stressade på nyårsafton.
Men det finns knep för djurägare ta till – för att lugna sina fyrbenta familjemedlemmar.
– Det är svårt att stoppa smällarna men man får försöka göra det bästa av situationen, säger djursjuksköterskan Ida Liszke till SvD.

Nyårsafton är en tid av förväntningar och anledning till festligheter.

Men för våra fyrbenta vänner i samhället kan det också innebära en stor påfrestning. De högljudda smällarna som uppstår i samband med nyårsfyrverkerier kan påverka dem på djupet. För hundar beror det bland annat på att de har erkänt god hörsel.

Hundarna känner också av sina ägares sinnesstämning, vilket kan vara bra att tänka på både under nyår men också annars.

– Det är svårt att stoppa smällarna men man får försöka göra det bästa av situationen. Gå på en promenad och aktivera hunden innan fyrverkerierna börjar för då blir det lättare att slappna av senare. Om din hund tillåter det, kan du lägga lite bomull i hundens öron för att dämpa ljudet av de höga smällarna, säger Ida Liszke, legitimerad djursjuksköterska på Södermalms veterinärklinik i Stockholm, till Svenska dagbladet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Shutterstock

Om man som hundägare vill försöka lugna sin fyrbenta familjemedlem under fyrverkerikanonaden på nyårsafton finns det olika knep att ta till.

– Det finns flera sätt att göra det på. Rent praktiskt kan man försöka hitta en plats där hunden eller djuret ofta känner sig trygg och gärna där det låter mindre, som en källare. Man kan släcka ner, ge den något att bita på, klappa och bara försöka ta det lugnt, säger Liszke.

Och fortsätter:

– Du kan även ge preparat till hunden, som exempelvis innehåller lugnande feromoner. Det ska man helst börja med två veckor innan nyår för att få bäst effekt. Förutom feromoner finns det även specifika kosttillskott med ämnet tryptofan som kan göra dom lugna, säger Liszke.

Nu passar vi på att DELA inlägget vidare, så att inga hundar ska känna onödig stress på nyår.

Foto: Shutterstock

Gott nytt år, alla djurvänner!