Polishund använder doft från filt för att spåra försvunnet barn – nu hyllas han som en hjälte

Hundar är så otroliga djur. De har ett fantastiskt luktsinne som kan användas för viktiga jobb, som att spåra försvunna personer.

När en pojke nyligen försvann var tiden avgörande för att få honom tillbaka hem i gott skick – och tack och lov var en heroisk polishund vid namn Maverick på jobbet.

Maverick är en engelsk labrador som kom till Union County Sheriff’s Office i North Carolina och arbetat som polishund sedan januari, enligt WBTV.

Meet "Maverick""Maverick" is a one year old white English Lab donated to the Sheriff's Office by the Edwards family of…

Posted by Union County Sheriff's Office, Monroe, NC on Wednesday, August 25, 2021

Maverick hjälper polisen genom att sätta sitt otroliga luktsinne i arbete. Han har utbildats i narkotikasökning och annan spårning och ser alltid till att vara så bra som möjligt.

”[Maverick] börjar i princip var han än hittar den doften, fortsätter att följa den till den starkaste punkten. Vi tränar mycket med honom – varje vecka – för att se till att han håller sig vass på vad han gör”, säger Joshua Dye, vice sheriff, till WBTV.

Mavericks spetsförmåga att upptäcka saker användes nyligen i livräddande syfte, efter att han spelat en avgörande roll för att hitta en försvunnen pojke.

Efter att barnets familj anmält honom försvunnen fick Maverick barnets filt för att lukta på, vilket ledde honom in på ett brådskande spårningsuppdrag. Dye sa att ”det fanns en risk för att barnet hamnade i en dålig situation”, så de behövde hitta honom så snart som möjligt.

UCSO K-9 Tracks Down Missing JuvenileEarlier this month, UCSO Deputies were called to a local residence to assist with…

Posted by Union County Sheriff's Office, Monroe, NC on Monday, August 8, 2022

Tack och lov kom den smarta polishunden fram: med Maverick i spetsen gick poliserna nerför en trafikerad motorväg och hittade barnet i skogen.

”Han kom faktiskt ut ur skogen och kom till oss, och Maverick sprang rakt fram till honom och det var så vi hittade honom,” sa Dye.

Enligt ett inlägg från polisen var barnet oskatt och återvände hem till sin familj.

Maverick hittade inte bara barnet utan att han kommit till skada, utan han gav polisen ett avgörande spår i fallet. Hans hundförare beskrev vovvens roll som ”mycket viktig.”

”I den situationen vi var ute i försökte vi ringa till barnets mobiltelefon och mobiltelefonen var faktiskt avstängd. Vi skulle inte haft någonstans att börja om vi inte hade hunden med oss”, sa Dye till WBTV.

UCSO K-9 Tracks Down Missing JuvenileEarlier this month, UCSO Deputies were called to a local residence to assist with…

Posted by Union County Sheriff's Office, Monroe, NC on Monday, August 8, 2022

Efter ett framgångsrikt slut på fallet fick Maverick och hans hundförare beröm av polisavdelningen.

”Vi är stolta över K9 Maverick och Dye för deras hårda arbete och engagemang och anser dem vara en stor tillgång för Union County”, säger UCSO K-9 Sgt. J Presson.

Maverick blev dagens hjälte – och fick förhoppningsvis trevlig uppvakning.

”Mavericks favorituppgift är att spåra och han letar alltid efter sitt godis i slutet av ett framgångsrikt spår”, skrev UCSO på Facebook.

Tack till hjälten K9 Maverick för att du hittade detta försvunna barn!

Det är en påminnelse om de otroliga saker som hundar kan utföra. Dela den här historien om du älskar hundar!