Om du ser en hund med gult koppel ska du göra detta – anledningen är genial

.

Människans bästa vän – ja, det är sannerligen våra hundar.

De sprudlar av villkorslös kärlek till oss och varandra – och de är så lojala att man nästan går sönder av lycka när man tänker på det. Jag blir alltid lika glad när jag ser en hund ute på stan och oftast vill man ju faktiskt gå fram och hälsa. Särskilt om de ser en och viftar på svansen så där härligt glatt.

Men det gäller att tänka ett varv extra när det gäller hundar som man aldrig tidigare har träffat.

De flesta hundar älskar ju uppmärksamheten, och de vill ha det där goset och svarar med pussar när man kommer fram och hälsar och klappar fint.

Men man ska veta att detta inte gäller alla hundar.

Somliga behöver faktiskt lite utrymme, och det måste vi respektera! Det kan finnas många olika anledningar till varför de inte vill bli klappade eller hälsa på för dem främmande människor.

https://www.facebook.com/TheYellowDogProject/photos/a.286641214770830/455515811216702/?type=3&theater

Det kan handla om att hunden går igenom en fas i livet där den känner sig osäker eller rentav rädd för människor. Det kanske har att göra med hur den blev behandlad av sin tidigare ägare. Kanske blev den misshandlad och behöver därför lite distans? Eller så är den bara nervös av sin natur. Det måste man också respektera – alla hundar vill inte bli klappade på.

https://www.facebook.com/TheYellowDogProject/photos/a.343877755713842/349475935154024/?type=3&theater

Det finns också flera andra typer av hundar som det kanske inte är så smart att bara gå fram och hälsa. Servicehundar till exempel, behöver tränas inför viktiga uppdrag – och ska då inte bli störda när de blir upplärda. Och valpar, som precis får lära sig hur man umgås med människor, behöver kanske också lite ”space”.

https://www.facebook.com/TheYellowDogProject/photos/a.286641214770830/455515814550035/?type=3&theater

Samtidigt får man se det också ur människornas perspektiv: Det kan inte alltid vara så lätt för folk att veta vad som gäller.

Därför fick Tara Palardy från Alberta, Kanada, en briljant idé – som hon kallar för The Yellow Dog Project, Gula hunden-projektet!

https://www.facebook.com/TheYellowDogProject/photos/a.286641214770830/766542053447408/?type=3

Gula hunden-projektet drivs som ett välgörenhetsprojekt – med syftet att göra allmänheten mer uppmärksam på hundar som just behöver detta, lite mer utrymme i vardagen.

Personligen tycker jag detta är jättesmart, och någonting som alla borde få ta del av och anamma!

Det hela går ut på att hundägaren knyter en gul rosett runt kopplet på sin hund. Det signalerar att husse eller matte vill att alla som befinner sig runtomkring hunden på stan behöver lite utrymme.

Samtidigt betyder den gula rosetten inte nödvändigtvis att hunden är farlig, utan att den behöver eller måste få lite extra plats och inte vill bli klappad av någon okänd som bara kommer fram till den.

De gula tecknen kan också betyda lite olika saker: Som den hunden som är klädd i en gul väst – i sitt viktiga uppdrag i jobbet som servicehund. Eller den hund som har ett helt koppel i gult. På kopplet står det ”nervös”.

Här är en hund klädd i gul väst – inför sitt viktiga uppdrag i jobbet som servicehund.

Jag tycker att detta är ett fullständigt genialiskt knep som alla borde veta om! Man ska ALLTID fråga djurägaren om lov först, innan man får klappa. Oftast säger de ju ja. Men nu vet du vad som gäller om hunden har på sig någonting gult på eller vid kopplet!  

DELA gärna för att sprida den här viktiga kunskapen vidare – så att hundarnas tillvaro blir ännu bättre!