Ny fästing hittad i Sverige – kan ge hundar dödlig smitta

En ny fästingart har kommit till Sverige.

Den kan sprida flera sjukdomar till människor och vara dödlig för hundar.

– Vi blev överraskade, säger forskaren Rene Bødker.

En ny fästingart, som heter Dermacentor reticulatus, brokig hundfästing på svenska, har hittats i Danmark och Sverige.

Fästingen har flyttat norrut på grund av den globala uppvärmningen. På en guldschakal i Danmark hittade forskaren Rene Bødker 18 stycken brokig hundfästingar.

– Vi blev överraskade att hitta en guldschakal i Danmark men också att de här nya sortens fästingar kravlade runt i pälsen, säger Rene Bødker vid Danmarks tekniska universitets veterinärinstitut, till Sveriges Radio.

Bär på parasit

Fästingen har spridit sig norrut i Europa i takt klimatförändringarna och nu nått Sverige och Danmark.

Tyvärr bär brokig hundfästing bär på en malarialiknande parasit som kan ge hundar sjukdomen babesios, som kan vara dödlig.

Utöver det kan fästingen ge människor ytterligare ett 40-tal sjukdomar, som det inte finns några vaccin emot ännu, uppger Sveriges Radio.

Hittats i Sverige

– Tyvärr är det nästan en övermäktig börda som läkare och annan sjukvårdspersonal har nu när de ska kunna skilja på alla de här olika mikroorganismerna som kan orsaka sjukdom hos människa. De kommer nya arter hela tiden hit, berättar professor Thomas Jaenson vid Uppsala universitet för Sveriges Radio.

Hittills har tre exemplar av brokig hundfästing hittats i Sverige, en på en hund som smittads i Frankrike och två i naturen, som tros ha kommit hit med flyttfåglar.

DELA gärna vidare, så fler hundägare blir vaksamma på denna nya fästing!