Modig hjältehund hjälper till att rädda liv i Ukraina – genom att upptäcka bomber

Modig hjältehund hjälper till att rädda liv i Ukraina – genom att upptäcka bomber

Ukrainska bombhunden gör succé.
Patron nosar upp sprängämnen som sedan kan oskadliggöras.

Våra hjärtan fortsätter att vara med folket i Ukraina, som har ställts inför en pågående militär invasion från ryska styrkor.

Alla har blivit rörda och inspirerade av berättelser om motståndskraft från det ukrainska folket. Många av dessa berättelser innefattar även djur: människor som riskerar sina liv för att skydda lokala husdjur och djur, och djur som i sin tur hjälper ukrainska styrkor. Som en hjältemodig liten hund, som har jobbat hårt med att hjälpa till att rensa sprängämnen.

Meet Patron. He is the mascot of Chernihiv pyrotechnicians. The city is constantly under shelling, but the doggo follows…

Posted by Petcube on Saturday, March 19, 2022

I ett viralt videoklipp som delas av Ukrainas statliga räddningstjänst, kan man se hur en hund som heter Patron och är ”maskot” för explosionsexperter i staden Tjernihiv. Hunden är speciellt utbildad för att sniffa upp ryska sprängladdningar.

Videon visar hur hårt Patron jobbar, iklädd sin egen skyddsväst, användandes av sitt luktsinne för att spåra var det kan finnas explosiva vapen.

Skärmavbild

Enligt Facebook-inlägget har hunden hjälpt SES-teamet att rensa bort 90 sprängladdningar sedan krigets början förra månaden.

Hundar är kända för sitt otroliga luktsinne, och de kan specialtränas för att upptäcka sprängladdningar. Människor kan sedan inaktivera dessa, vilket hjälper till att rädda otaliga liv.

Skärmavbild

Det går säkert att fastslå att den här hunden gör stor skillnad: enligt NPR har över 900 civila dödats i Ukraina sedan krigets början, och uppgifter från officiella källor säger att de flesta av dödsfallen har orsakats av ”explosiva vapen med ett brett nedslagsområde”.

Tjänstemän i Ukraina är tacksamma för hundens viktiga arbete: ”Tack, vår vän, för ditt outtröttliga arbete!” lyder SES-inlägget.

Skärmavbild

Videon har visats över 175 000 gånger på Facebook på bara två dagar, och många lokala ukrainare har berömt hunden och önskat honom fortsatt säkerhet samtidigt som kriget fortsätter.

”Snälla håll honom i säkerhet! Ära till Ukraina!” står det i en tittarkommentar.

”Gud välsigne våra pojkar och små fyrbenta hjälpare!” skrev en annan tittare.

Tack till denna modiga lilla hund för att du arbetat så hårt för att rädda liv i Ukraina. Fortsätt med ditt viktiga arbete, vi håller tummarna för er säkerhet!

Dela gärna denna historia.