Husse tar med sig hund till fängelse – tappar andan när den sliter sig och rusar rakt mot fånge

Husse tar med sig hund till fängelse – tappar andan när den sliter sig och rusar rakt mot fånge

Bandet mellan hundar och människor är starkare än vad vi kan föreställa oss. Det är alltid tufft att ta farväl av en fyrfotad vän, men oavsett om det går månader eller till och med år kommer den känna igen dig när ni ses igen.

Precis det hände Bill Campbell som hade en servicehund vid namn Pax. Hunden hade tränats i fängelset och därav också bott där.

Väl tillbaka i fängelset blev välkomnandet däremot inte vad han hade förväntat sig – när Pax plötsligt slet sig från kopplet och sprang rakt mot en av de intagna.

Bill Campbell fick sin en ny bästa vän i hunden Pax. Efter sin tid med jobb i den amerikanska armen var han traumatiserad och fått skador på hjärnan. Det gjorde i sin tur att han led av post-traumatisk stress och var rädd för att lämna sitt hem.

Bildkälla: Youtube/Oprah Winfrey Show

Men servicehunden Pax förändrade allt.

Hjälpte Bill tillbaka på fötter

Via organisationen ”Puppies Behind Bars” fick Bill träffa servicehunden Pax. Han var en del av programmet där hundarna uppfostrades i ett fängelse, och den lilla hunden hade därmed levt större delen av sitt liv innanför murarna.
Men en stor skillnad var givetvis att han fick springa fritt och leka precis som vilken hund som helst.

Tränade upp servicehundar

Organisationen ”Puppies Behind Bars” ger intagna i fängelset chansen att uppfostra servicehundar som ska kunna hjälpa både räddningspersonal och privatpersoner.

”Valparna kommer till fängelset när de är runt åtta veckor gamla och lever med en intagen i 24 månader. I tid med att valparna växer sig vuxna till väldresserade och kärleksfulla hundar så lär sig även de intagna vad det innebär att bidra till samhället snarare än att ta från samhället”, skriver ”Puppies Behind Bars” på sin hemsida.

Bildkälla: Youtube/Oprah Winfrey Show

Precis som med Bill kan hundarna hjälpa människor från sin ångest och rädsla av att inte lämna huset. Hundarna behöver ju gå på promenader och leka i det öppna, och dessutom i hundarnas fall så behöver de acklimatiseras till livet utanför fängelsemurarna.

Besökte sitt gamla hem

Pax såg inte bara till att Bill kunde gå vidare i sitt liv genom att åka på utflykter, gå promenader och allt som det innebär. Han hade dessutom lärt sig, som den duktiga servicehund han var, att vara nära sin husse eller matte om någon okänd person exempelvis sprang fram från en blind vinkel.

Pax var värd allt i världen för Bill. En dag bestämde han sig för att han och Pax skulle ta en utflykt till hans gamla hem i fängelset. Tillsammans med sin fru Domenica reste de över 220 mil till Bedford-fängelset i New York – en plats Pax kände väl till.

Bildkälla: Youtube/Oprah Winfrey Show

Fängelset var ett högsäkerhetsfängelse där endast kvinnor bodde – och Pax visste mycket väl var han var.

Underbar återförening

Kort därefter såg Pax plötsligt någon han kände igen. En kvinna vid namn Laurie Kellogg, som satt på anstalten, stod en bit bort.

Laurie hade uppfostrat Pax och tillsammans hade de spenderat många speciella ögonblick. Och när Pax fick syn på sin förre ägare var lyckan total.

Den fina hunden sprang i full fart mot Laurie och hoppade upp i hennes famn. Svansen viftade som aldrig förr och glädjen visste inga gränser.

Bildkälla: Youtube/Oprah Winfrey Show

Bill fick hela historien om Laurie och Pax berättad för sig och han omfamnade henne i en stor kram.

”Fick mig att känna mig fri”

Bara tre veckor efter att Laurie, som också led av posttraumatisk stress, blivit intagen fick hon Pax som sin egen hund att uppfostra. Det blev en vänskap som lindrade sorgen och fick henne att se positivt på framtiden.

– Jag visste att han skulle komma till en säker plats. Han fick mig att känna mig fri på en plats där jag borde ha känt tvärtom, berättar Laurie.

Bildkälla: Youtube/Oprah Winfrey Show

Efter en hel eftermiddag tillsammans var det dags att säga farväl. Och förhoppningsvis är återföreningen någonting som både Pax och Laurie kommer minnas i många år framöver.

I spelaren endan kan du se ner Laurie och Pax återförenas.