Inga husdjur tas med i broschyren – nu kritiseras MSB

I början av juni fick alla medborgare hem broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, som ska hjälpa alla medborgare att förbereda sig för krig. Broschyren går igenom alla punkter som anses viktiga, men utelämnar husdjuren.
– Man har inte tagit med husdjuren, vilket är en viktig del, säger Johan Beck-Friis på Svenska djurskyddsföreningen till SVT.

Svenska djurskyddsföreningen riktar kritik mot Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att de inte tagit med husdjur i sin broschyr om hur alla ska agera om krisen eller kriget kommer.
– Man har inte tagit med husdjuren, vilket är en viktig del. Det finns studier i USA som visar att personer har vägrat att evakuera på grund av sina husdjur, just för att de inte visste vad de skulle göra med dem. Det kan bli en fara, säger Svenska djurskyddsföreningens generalsekreterare Johan Beck-Friis.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Så svarar MSB på kritiken

När MSB får frågan om varför man utelämnat djuren svarar de att regeringen bestämt vad som måste finnas med i broschyren, sedan har MSB fått lägga till lite extra.
– Det är flera som hört av sig och undrat varför saker inte är med. Det enkla svaret är att vi har haft våra direktiv och har fått göra avvägningar, men om man vill ha mer information om exempelvis husdjur så kan man hitta det på webben, säger Christina Andersson, som är projektledare på MSB till SVT.

Dela om du tycker att det är fel att man exkluderar husdjuren i såna här sammanhang.