Över 100 hundvalpar insmugglade till Sverige – nu letar tullen efter köparna

Över 100 insmugglade hundvalpar har sålts av kriminella runt om i Sverige. Valparna är av raserna Bichon havanais och Mops – och nu vill tullen ha kontakt med köparna.

– Vi behöver hjälp för att kunna sätta fast de personerna som smugglat och sålt hundvalparna, säger Katharina Mohlin Thorstensson, utredare på Tullkriminalen till Newsner.

Det var redan under 2016 som Tullverket kom de misstänkta hundsmugglarna på spåren. Privatpersoner som hade köpt valpar anade oråd och tipsade tullen. När man slog till i södra Sverige kunde man gripa flera misstänkta personer som tros ligga bakom en omfattande hundsmuggling som omsatt stora summor pengar.

Smugglade in valpar till Sverige

Tullen tror att över 100 hundvalpar har smugglats in i Sverige, från Ungern via Tyskland, utan några godkända hälsopapper. Hundarna har sålts för allt från 8 000 till 18 000 kronor styck.

– Man har smugglat in hundarna utan godkända dokument och många har visat sig vara sjuka. Nu vill vi spåra köparna för att få ett underlag att väcka åtal mot de misstänkta smugglarna, säger Katharina Mohlin Thorstensson, utredare på Tullkriminalen till Newsner.

hundar, hundvalpar, valpar, smuggling
Foto: Tullverket

Rädda för rabies

Ingen av de personer som köpt hundvalparna är misstänkta för något brott. Istället tror tullen att många köpare har blivit lurade och inte har förstått att de köpt insmugglade hundvalpar.

Ett problem som tyvärr växer i Sverige. Och riskerna är stora. Hundvalparna kan bära allvarligs sjukdomar, som rabies.

– Vi vill inte få in rabies i landet, det vore fruktansvärt. Man föder upp de här hundarna i valpfabriker i Ungern och Rumänien under hemska omständigheter. De transporteras hit i dåliga förhållanden och är ofta sjuka eller väldigt stressade när de kommer fram, säger Katharina Mohlin Thorstensson.

hundar, hundvalpar, valpar, smuggling
Foto: Tullverket

Var försiktig när du köper en hundvalp

Thorstensson vill betona att man måste vara försiktig när man köper hundvalpar, speciellt om man gör det via nätet.

– Vi är helt klart rädda för att någon kommer drabbas av rabies, helt klart. Man ska vara försiktig när man köper hundvalp. Alltid kontrollera att mamman finns och inte köpa någon hundvalp på en parkeringsplats, säger Katharina Mohlin Thorstensson.

De misstänkta smugglarna är delgivna misstanke om grov hundsmuggling. Nu behöver åklagaren få mer underlag för att styrka att de misstänkta sålt insmugglade valpar till allmänheten.

hundar, hundvalpar, valpar, smuggling
Foto: Tullverket

Tullverket efterlyser hundköpare av raserna Bichon havanais och mops med ungerska hundpass köpta under året 2016 och början av 2017 i någon av orterna Arlöv, Vitaby eller Malmö. Kan du ha köpt dessa hundvalpar? Kontakta då Tullverket på via hemsidan eller Efterlyst, 08-702 00 90, eller mejla [email protected]

Dela gärna vidare för att sprida efterlysningen!