Hundlarmet i värmen: Riskerar att få brännskador på tassarna

Det är nu varmt och skönt, tycker de flesta.

Efter en majmånad med rekordvärme har vi fått massor av härliga soltimmar.

Nu välkomnar vi juni – men för våra fyrfota vänner har värmen under senvåren inte varit lika välkommen.

Nu går veterinärer ut med en varning till alla hundägare: Asfalten blir i vissa fall så het att den riskerar att bränna sönder hundarnas trampdynor.

– Varm asfalt kan skada trampdynorna, särskilt om hunden springer mycket. Jag har själv sett det flera gånger. Hunden tappar en del av den tjocka huden under tassarna, det blir en slags blandning mellan vattenblåsa och brännskada, säger Monica Heggelund, veterinär vid Evidensia djursjukhus i Oslo till norska Dagbladet.

Asfalten kan ibland nå så höga temperaturer att den riskerar att vara skadlig för våra vovvar.

– Jag hade hellre justerat tidpunkten för aktiviteten och tagit en promenad tidigt på morgonen eller sent på kvällen, framför mitt på dagen. Jag hade dessutom försökt att undvika asfalt, säger Heggelund till Dagbladet.

https://www.facebook.com/HipDogK9Hydrotherapy/photos/a.127552750656707.31946.110773015668014/1093673134044659/?type=3&theater

Så vet du om asfalten är för varm för din hund

Detta är ju något som ingen hundägare eller annan önskar någon hund. Men det finns enligt Heggelund ett enkelt tips som de flesta hussar och mattar kan ta till sig. Gör så här:

Lägg din handflata mot marken och ta tid.

https://www.facebook.com/moonvalleydogs/posts/961681807206332:0

Hur länge klarar du att ha kontakt med asfalten? Skulle du inte klara att hålla mer än fem sekunder – ja, då är det också för varmt för hundarna!

Men hur gör man då, då? Om det är för varmt en härlig sommardag? Heggelund tycker inte att hunden ska få på sig några skor eller strumpor utan att man ska lösa det på annat vis. Ett annat råd hon vill ge alla djurägare inför sommaren är att ha med sig vatten om man är ute!

Dela gärna denna viktiga information vidare till alla djurägare – ingen hund ska få sina tassar sönderbrända! 

Foto ovan: Pixabay/Facebook