Hunden Taka brännskadades svårt – nu ska han hjälpa andra

Hunden Taka brännskadades svårt – nu ska han hjälpa andra

Ibland kan saker som är riktigt hemska föra med sig bra saker. En stimma av ljus i mörkret.

Det blir i alla fall fallet för hunden Taka som råkade ut för hemsk olycka men som nu kan hjälpa andra som varit med liknande svåra upplevelser.

För ett år sedan var Taka med om en brand som lämnade honom svårt brännskadad och svag.

Idag, ett år senare, ska Taka utbilda sig till terapihund för att hjälpa andra som varit med om samma sak.

Händelsen som kom att förändra den då åttaåriga Shiba Inuns liv inträffade förra året i delstaten Georgia i USA.

Plötsligt en natt stod huset där han bodde med sin familj i lågor och trots deras försök lyckades inte familjen få ut Taka i tid.

De trodde att han var förlorad

Men på något mirakulöst sätt lyckades Taka ta sig ur lågorna i sista stunden. Men priset blev högt.

Taka hade brännskador i ansiktet, runt munnen och på magen. Han togs genast till ett djursjukhus i närheten för behandling.

Veterinärerna valde att hjälpa Taka helt kostnadsfritt för att rädda hans liv. Trots att de visste att det skulle bli mycket svårt.

De gjorde sitt bästa men Takas syn kunde inte räddas. Men tack vare djurkirurgernas hårda arbete kunde Taka överleva sina skador.

Det blev början på en tuff resa till att bli återställd.

Ny ägare

Familjen som ägde Taka sedan tidigare bestämde sig i samråd med specialister på djursjukhuset att han behövde mer specialkunskap än vad de kunde ge honom och tillslut bestämde sig Crystal Lesley som är veterinärtekniker på Care More Animal Hospital att själv adoptera Taka.

Nu har det gått ett år sedan Taka blev skadad och trots att han aldrig blir fullt återställd så lever han ett fullt liv.

Nu har också Crystal börjat utbilda Taka som terapihund för att kunna hjälpa andra offer för brännskador.

Mandy Foster är grundare av Canine Traning Project och övervakar Takas träning. Hon är övertygad om att även gamla hundar kan lära sig nya trick.

– Ibland tar det lite längre tid men med tanke på att Taka är nio år gammal så har han flugit fram genom utbildningen, säger Mandy Foster till WRDW.

Jag tycker att det är otroligt fint av alla veterinärer och volontärer som har hjälpt Taka att genom det här svåra året. Och jag tror verkligen att han kan hjälpa många andra i framtiden.

Dela gärna den här historien om du också tror på ljus efter mörker. Förhoppningsvis kan du hjälpa någon som läser detta att ha en lite bättre dag.