Hunden Arko stals från kenneln som valp – nu har han fått jobb hos polisen: ”Så sjukt stolta”

Polishunden Arko blev stulen från kenneln som valp. Nu har han fått jobb hos polisen.

Polisen gör allt i sin makt för att hålla vårt samhälle tryggt och säkert. Och med några fyrbenta kollegor vid sin sida blir arbetet lättare.

Runt om i landet finns lite drygt 400 polishundar och lika många hundförare. De fyrbenta vännerna gör allt som oftast ett klockrent jobb, och hyllas som sig bör av sina människokollegor.

Häromveckan berättade vi bland annat om polishunden Kess som hittade en försvunnen 3-åring. Och nu i dagarna berättade vi om polisens nya tillskott Peps.

Nu har ytterligare en hund blivit godkänd för att ta sig an arbetet som polishund. Den här gången är det hunden Arko och hans väg till polisen är något utöver det vanliga.

När han bara var några veckor gammal blev han nämligen stulen från kenneln.

Arko stals från kenneln

I ett gripande inlägg på Facebook beskriver polisen hur allt gick till.

”Misstankarna gick snabbt i riktning mot en specifik person och tack vare en observation från en privatperson påbörjade personal från hundenheten i Stockholm en kort spaningsinsats mot vederbörande. Under den insatsen kunde det konstateras att personen man misstänkte hade tagit valpen, rörde sig i ett bostadsområde med en hund i samma ålder som den stulne Arko”, skriver polisen i inlägget.

Foto: Polisen

Till slut gjorde polisen ett ingripande och valpen togs i beslag och placerades på en hemlig plats under utredningen.

Polisen kunde konstatera att hunden fått sitt id-chip utskuret ur nacken och i och med det saknade han sin identifiering.

Genom ett blodprov kunde polisen konstatera att det var Arko, den stulna valpen från kenneln. Och till slut föll dom i ärendet där man dömde till kennelns fördel.

Älskar sitt nya liv

Då hunden till slut kom tillbaka i rätt händer hade kenneln en önskan om att Arko skulle få bli tjänstehund. Och till slut hamnade han, fem månader gammal, på Stockholmspolisens hundenhet.

”Arko är en stor schäferhane som är glad och social, han har stabila nerver och en god portion egenskaper som lämpar sig väl för polisverksamhet. Han älskade omedelbart sitt nya liv, och trivs som fisken i vattnet hemma hos sin nya familj. Efter att under lång tid byggt relation och tillit, och tränat Arko mot tjänst, så genomfördes ett lämplighetstest för polistjänst som Arko klarade”, skriver polisen i inlägget.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=265962265669999&set=a.164871285779098&tn=%2CO*F

Enligt polisen är det ungefär en hund av 30 som klarar sig hela vägen från testerna till att få börja jobba som polishund. Och i förra veckan var det dags för Arkos uppkörning, en prov han klarade galant.

”Arko klarade alla sina prov med bravur, och den stulna valpen kan nu titulera sig som polishund, och kommer från och med nu patrullera gator och torg med sin husse, för att göra sin del för ett tryggare Stockholm och Sverige”, skriver polisen i inlägget och tillägger:

”Välkommen ut Arko, vi är sjukt glada och stolta att ha dig bland oss”.

Sprider kärlek i sociala medier

Sedan inlägget publicerades har det kommit många glada hejarop från läsarna.

Foto: Polisen

Över 6000 personer har reagerat på inlägget och hundratals har önskat Arko lycka till i det nya jobbet.

”Wow vilken bakgrund!!! Grattis till hund, förare och uppfödare😀❤️”, skriver en person.

🌹🌹🌹wow, oj, vilken resa redan vid så unga år. Underbart med en lycklig solskenshistoria, stort lycka till Arko!🌟👌💐”, skriver en annan.

”Solskenshistoria var det! Arko är så fin och blir säkert ett bra tillskott till hundenheten! Skönt att han verkar så stabil trots sin troligen omskakande upplevelse som liten valp! 💙💙💙”, skriver en tredje.