Ingen ville ha hunden Gigi, på grund av hennes svarta päls

Bilden på den lilla svarta hunden med sorgsna ögon går rakt in i hjärtat. Hon heter Gigi och bor på ett så kallat ”high kill shelter” i San Bernadino i Kalifornien. Det är ett hundhem med hög belastning, vilket innebär att man tvingas avliva hundarna efter en kort tid om de inte hunnit få ett hem.

Men den här texten handlar inte bara om Gigi. Den handlar om mängder med hundar som är i samma situation som henne. Hundar som har mindre chans att bli adopterade till nya hem, som älskas mindre än andra.

Bara för att de har svart päls.

”Black dog syndrome” drabbar tusentals hundar utan hem i världen. Personligen så kan jag inte förstå varför, eftersom jag tycker svarta hundar är jättevackra. Men tyvärr verkar inte alla hålla med mig.

Inte lika populära

Många hundhem vittnar om samma sak, skriver Huffington Post. Hundar med mörk päls är inte lika populära som hundar med ljus eller vit päls. De svarta hundarna blir oftare bortvalda och tyvärr slutar det inte sällan med att de avlivas. Det gäller framför allt större raser.

Shutterstock

Det finns flera teorier på vad detta kan bero på. En teori är att stora svarta hundar ofta framställs som farliga i filmer och tv-program. Vissa går till och med så långt att de tror att potentiella hundägare associerar svarta hundar med ondska eller otur, på samma sätt som vissa tror att svarta katter kan betyda otur.

Pitbulls har dåligt rykte

Andra hundar som ofta väljs bort är pitbulls. Många människor associerar denna ras med aggressivitet, trots att de flesta är hur snälla och kärleksfulla som helst om de fått en bra uppfostran.

Men som tur är ser det ut att bli bättre och bättre. Många hundhem satsar mycket på att marknadsföra sina svarta hundar, vilket leder till att fler av dem adopteras.

Pitbullhundar är fortfarande svåra att adoptera bort, men många hundhem driver även kampanjer för att förbättra deras rykte.

Det gör ont i hjärtat när jag tänker på alla hundar utan hem där ute. Alla hundar är underbara, oavsett vilken färg eller ras de har.

Jag tycker att vi alla borde hjälpas åt att förbättra pitbullhundarna och de svarta hundarnas rykte och dela med oss av massa underbara bilder på dem! Jag börjar med bilden nedan. Fyll gärna på med fler bilder i kommentarerna till artikeln!

Shutterstock