Flicka får inte klappa servicehund – när mamman ilsknar till sätter ägaren henne på plats

Flicka får inte klappa servicehund – när mamman ilsknar till sätter ägaren henne på plats

Tack vare servicehundar kan många människor med exempelvis funktionsförändringar eller sjukdomar leva ett normalt liv.

Det är viktigt att veta att servicehundar inte endast är där för att de är söta och mysiga, utan de har i de allra flesta fall ett livsviktigt jobb att sköta.

En video från USA delar nu många människor efter att en mamma och hennes barn ville klappa en servicehund. Men ägaren sa nej.

Som förälder är det viktigt att lära sina barn att man inte kan få allting här i livet. Men det var någonting den här mamman inte heller verkade acceptera.

Gick fram till servicehund i tjänst

Mamman var i ett shoppingcentrum tillsammans med sin dotter när de fick syn på en kvinna med en hund. Det visade sig att hunden var en servicehund och i och med att den hade sin väst på sig var den i tjänst.

Bildkälla: Wikipedia Commons

Så här skriver Svenska Service- och signalhörselförbundet om servicehundars uppdrag på sin hemsida.

”Alla servicehundar ska kunna plocka upp tappade föremål och hämta hjälp och därutöver tränas hunden till en mängd olika moment beroende på ägarens speciella behov. Det kan till exempel vara att hjälpa till att betala i butikskassan, trycka på knapp vid övergångsställe, dra rullstolen, plocka upp tappade föremål, öppna och stänga dörrar, bära föremål, dra av kläder, knyta upp skor, vara skickebud, tända lampor, leta reda på cigarretterna, hämta telefonen som ringer eller larma om föraren behöver hjälp”.

Vägrade ta ett nej

Att just inte störa just den här servicehunden var ingenting mamman verkade förstå. Ägaren vid namn Megan Stoff sa, bestämt men trevligt, nej till att den lilla flickan fick klappa hunden som hete Nala.

Det vägrade mamman att acceptera.

Bildkälla: Youtube/JaxFeed

Mamman gick iväg med sin dotter, men det var inte sista gången deras vägar skulle korsas. En stund senare mötte Megan mamman och hennes dotter utanför en affär i shoppingcentret – och de verkade minst sagt upprörda.

Mamman förklarade för Megan att hon var otrevlig som inte lät dottern klappa hunden. Hon antydde även att hunden borde ha en skylt där det stod att ingen fick klappa den, men om hon tittade närmare stod det på fyra olika sätt på Nalas väst.

Blev ilsken på ägaren

Megan sa att hon inte behövde säga ja bara för att dottern ville det, men det var då mamman valde att gå iväg till en säkerhetsvakt och berätta vad som skett.

Vad var det egentligen som hade skett då? Jo, Megan sa att man inte fick klappa servicehunden – men det vägrade mamman att acceptera.

Bildkälla: Youtube/JaxFeed

Säkerhetsvakten visste inte vad han skulle säga, men som tur var fick Megan backning från andra människor i närheten som tog hennes sida.

”Förarens säkerhet kan äventyras”

Men vem hade egentligen rätt då? Alla har givetvis rätt till en åsikt, men när det kommer till servicehundar som är i tjänst är det i alla fall väldigt klart hur det ska gå till i Sverige.

”Tänk på att aldrig störa en hund med tjänstetäcke eller sele, den arbetar! Om hunden tappar fokus kan förarens säkerhet äventyras”, skriver Svenska Service- och signalhörselförbundet på sin hemsida.

Servicehundar får med all säkerhet all kärlek när de inte är i tjänst. Men det är väldigt viktigt att komma ihåg att det kan innebära liv eller död om man stör dem i sitt arbete.

Rätt eller fel, vad tycker du?

Många människor likt mamman och dottern i den här historien kanske inte håller med och kommer i fortsättningen insistera på att klappa servicehunden i alla fall.

Förhoppningsvis lärde sig den här mamman någonting i shoppingcentret den där dagen.

Tycker du Megan eller mamman har rätt?

Lämna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!

https://www.youtube.com/watch?v=9m-nXj_szQo