Djurplågare ska registreras som sexualförbrytare – nu hyllas lagen av djurvänner

2016 klubbades ett historiskt beslut igenom i Tennesse, USA.

Delstaten blev först ut med att införa ett speciellt ”djurplågarregister”.

Det vill säga ett register som där dömda djurplågare i delstaten hängs ut, likt ett register med sexualförbrytare som redan finns i flera delstater.

Beslutet har hyllats av djurvänner över hela USA och så här två år senare har flera städer hakat på, däribland New York City, Indiana City och Tampa i Florida.

 

Registreras i två år

Det historiska registret, som alltså först infördes i delstaten Tennessee, innebär att alla kan se vilka som dömts för djurplågeri. Personens namn, bild, födelsedatum, brott samt när vederbörande dömts, ligger uppe för alla att se.

Den som hamnar i registret blir kvar där i två år, men begår personen ytterligare ett brott under den här perioden adderas ytterligare fem år.

”Före registret hade vi ingen aning”

Så hur har det fungerat? Enligt djurhemmet i Evansville, Indiana, så har man fått bättre koll på vilka personer som inte är lämpliga att adoptera djur. Innan registret hade de ingen aning om en person hade dömts för djurplågeri, och i värsta fall hade de kunnat bli djurägare.

– Före registret infördes hade vi ingen aning om vilka som dömts för djurplågeri. Så det har definitivt hjälpt oss att säkerställa att djuren hittar ett tryggt hem, sa Layne Fowler på djurhemmet i Evansville.

Registret har funnits på flera ställen i USA och många ställer sig positiva till det, för att det skyddar djuren – och gör det lättare för djurhem att inte lämna över djur till olämpliga personer.

Dela och kommentera artikeln – vad tycker du? Bör det införas ett liknande register i Sverige?