Djurens sista minuter innan de avlivas – hjärtekrossad veterinär berättar: ”Jag vill att ni ska veta…”

Det är aldrig enkelt att säga hej då till ens älskade husdjur, framför allt när det kommer till den punkten där man inser att det är mer humant att avlida dem på grund av att de är i stor smärta.

Det kan göra så ont att många ägare till och med väljer att inte vara i samma rum när ens älskade husdjur avlivas. De säger farväl och låter veterinären göra resten.

Bildkälla: Shutterstock

Men nu vill en anonym veterinär berätta sina tankar om hur man som ägare bör agera i de situationerna. Och om inte annat försöka få andra att först den tunga bördan man lägger på veterinären när ett djur ska ta sina sista andetag.

Veterinärens hjärtekrossande brev

I ett långt brev publicerat på Hillcrest Veterinary Hospital i Sydafrikas Facebook-sida, skriver veterinären att folk bör tänka om sitt beslut att inte vara med under sitt husdjurs sista minuter. Och anledningen är hjärtekrossande.

”Det är majoriteten av gångerna oundvikligt att ditt husdjur kommer avlida innan du gör det. Så när du tar ditt husdjur till veterinären för att få ett humant slut på livet bör ni alla tänka på en sak. Du har varit central i deras värld under hela sina liv. De kanske endast är en del av ditt liv. Men för allt de vet är du familjen, ”, inleder veterinären brevet med och fortsätter:

Det är förkrossande för oss som människor när de lämnar en. Men jag ber er, lämna dem inte. Låt dem inte gå från livet till döden i ett rum fullt av främlingar som de inte gillar. Någonting ni måste veta, vilket inte alla gör, är att de letar efter dig när du lämnar dem. De tittar sig runt i rummet efter en person de älskar”.

Bildkälla: Shutterstock

Brevet har delats över 135 000 gånger sedan det publicerades och många i kommentarsfältet håller med.

”Var inte en fegis”

Veterinären fortsätter brevet:

”De förstår inte varför du lämnar dem när de är sjuka, gamla, rädda eller är döende i cancer och de behöver tröst. Var inte en fegis bara för att DU tycker att det är svårt. Sätt dig in i deras situation och försök förstå vad de känner när du lämnar dem i den svåraste stunden av alla och folk som jag är kvar att försöka göra mitt bästa för att trösta dem, göra dem mindre rädda och försöka förklara varför du inte kunde stanna”, skriver veterinären i det långa brevet och signerar med ”från en trött och hjärtekrossad veterinär”.

Jag tror och hoppas att de flesta av oss ser våra älskade husdjur som kära familjemedlemmar. Därför är det i alla fall för mig en självklarhet att jag finns med dem hela livet, även när den jobbigaste stunden av alla kommer då det är dags att säga farväl.

Snälla, dela vidare denna ledsamma, men ack så viktiga, uppmaning från veterinären till dina vänner på Facebook. Förhoppningsvis kan den hjälpa både ett och två djur att få ett värdigt slut på livet, framför allt ett slut som innefattar närhet och kärlek som alla djur förtjänar.

This was written by a vet and is so true.

Gepostet von Hillcrest Veterinary Hospital & 24hr Emergency Service am Sonntag, 12. August 2018