Därför sprätter hunden i gräset efter att den bajsat – jag hade ingen aning!

Alla som har haft hund känner till det lite märkliga beteendet som de brukar ha efter att de bajsat. De liksom sprätter och krafsar med bakbenen i gräset.

Jag har alltid tänkt att det är som med katter, att de försöker täcka över bajset med jord efter sig.

Men jag hade helt fel!

Det finns faktiskt en helt logisk anledning till att hundar gör på det här sättet. Hundar har nämligen körtlar i sina tassar som släpper ut unika feromoner när de gnuggar dem mot något.

Vill sprida dofter

Det drar förmodligen tassarna mot marken för att sprida sin doft och märka revir. De vill visa andra hundar vem som bestämmer helt enkelt. Det här beteendet finns hos alla hundar, från chihuahua till grand danois.

Shutterstock

Men det finns ytterligare en teori varför hundarna sprätter med benen efter att de bajsat eller kissat. Det kan helt enkelt vara ett sätt att sprida ut dofterna från avföringen – inte så trevligt för husse och matte som måste rengöra tassarna från hundbajs efteråt dock…

Normalt att hunden sprätter

Det är helt normalt för hunden att göra detta, och om den plötsligt slutar med sitt sprättande kan det finnas anledning till oro. Den typen av förändring kan betyda att hunden har ont i lederna, tassarna eller lider av artrit.

Shutterstock

Brukar din hund sprätta med benen efter att den bajsat? Dela gärna artikeln vidare och berätta!