35-åringen målade hakkors på sin hund – nu döms han

En 35-årig man målade sin hund med nazistiska symboler. Sedan promenerade han med den i närheten av personer med utländsk bakgrund.

Nu dömer Stockholms tingsrätt honom till böter för hets mot folkgrupp, skriver Aftonbladet.

Det var på valborgsmässoafton förra året som det inträffade. Mannen hade varit på fest i Hammarby Sjöstad i Stockholm tillsammans med sin flickvän. Med sig hade de mannens hund.

Under festen målade mannen flera nazistiska symboler på hunden med någon form av svart spritpenna, bland annat ett hakkors och ett järnkors.

Mannen lämnade sedan festen och promenerade med hunden i närområdet. Han passerade bland annat en fotbollsplan där ungdomar med utländsk bakgrund spelade boll.

Polisens förundersökningsprotokoll

Platsen var upplyst och flera personer såg symbolerna på hunden. Polis kallades till platsen och upplyste mannen om att det var mycket olämpligt att gå runt med hunden på det där sättet, och bad honom täcka över den.

Mannen själv skyller på att någon annan på festen ska ha målat hunden när han inte såg. Han var sedan tvungen att gå ut med den eftersom han hade tappat sitt busskort. Men den historien valde Stockholms tingsrätt att inte tro på.

I domen skriver rätten att mannen spridit ett ”meddelande som uttrycker missaktning för olika folkgrupper och andra sådana grupper av personer med anspelning på deras ras, hudfärg, religion, nationellt eller etniskt ursprung”.

Mannen, som även bar kniv vid tillfället, döms för ringa hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen. Straffet blir böter på 13 000 kronor.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.