11-årig flicka vägrar lämna geten som fött killing i snön – hennes geniala lösning hyllas av tusentals

11-åriga Hamdü Sena Bilgin bor i en liten by utanför staden Rize i Turkiet. Hon och hennes familj har en liten gård och föder upp getter för deras mjölk.

Hamdüs liv ser betydligt annorlunda ut jämfört med 11-åringar här i Sverige. Hon spenderar sina dagar tillsammans med getterna, tar hand om dem och vallar dem genom grönområden så att de kan äta.

En dag för 10 månader sedan hände något som fick henne att agera hjälte – och bilderna på Hamdü sprids nu över hela världen.

Det här är Hamdü och hennes getter. Varje dag, oavsett väder, ger hon sig ut med djuren så att de kan röra på sig och få lite mat.

Hamdü Sena Bilgin

Hon har alltid sin hund Tomi med sig, och på vintern får de ibland pulsa genom tjock snö.

Hamdü Sena Bilgin

En kall vinterdag hände plötsligt något som fick Hamdü att bli orolig. Hon befann sig högt uppe på ett snöigt berg med getterna när en av dem plötsligt la sig ner för att föda.

Hamdü misstänkte att geten och hennes nyfödda killig skulle få svårt att ta sig ner från berget på egen hand, så hon bestämde sig för att ingripa.

Först ledde hon tillbaka de andra getterna till gården och hämtade två ryggsäckar i huset. Sedan återvände hon till den nyblivna mamman uppe på berget – tillsammans med hunden Tomi.

Hamdü Sena Bilgin

Hon placerade sedan getmamman i sin stora ryggsäck, och la ner killingen i Tomis ryggsäck. Sedan gick de försiktigt ner från berget och tillbaka till gården.

Mamman vilade lugnt i ryggsäcken, och höll ett vakande öga på sin killing hela vägen.

Hamdü Sena Bilgin

Tack vare Hamdüs smarta idé klarade sig alla getterna hem den dagen. Vilken uppfinningsrik och duktig tjej!

Dela gärna den här historien vidare till dina vänner om du också blev berörd.