Hästen Putte, tar ansvar som kung i kohagen: ”Han sover med dem, kliar dem och vaktar dem”

Hästen Putte, som bor på en gård i Hjo, Skarborg, har haft en lång och lyckad karriär som ridskolehäst i olika delar av Sverige. Idag är han 27 år och har trappat ner genom att vara herren på täppan i kohagen där han bor.

– Han tror att han är en ko, säger Johanna Lindbom om sin älskade häst Putte, i en intervju med Hippson.

Det var för åtta år sedan som den då lilla knubbiga hästen från Irland fångade Johanna Lindboms uppmärksamhet.

Putte, som är en korsning mellan fullblod och New Forest, hade kommit till Sverige som femåring, och var liten och tjock när Johanna fick syn på honom.

– När min gamla häst dog 2011 bestämde jag mig för att aldrig mer ha häst. Men min kompis hade försökt sälja Putte utan att lyckas. Många tyckte att han var för liten med sina 153 centimeter. Andra tyckte att han var för gammal, lite tjock och slö. Så till midsommar det året hämtade jag hem honom, bara för att jag tyckte synd om honom. Jag tänkte ha honom som skogsmulle, säger hon med ett skratt till Hippson.

Men Putte blev en framgångsrik ridskolehäst, som var omtyckt av både barn och andra djur.

Obs: Hästen på bilden är inte Putte. Bilden är en genrebild. Foto: Pexels.

Säger till dem när de är olydiga

Idag är han 27 år och bor på en gård i Hjo, Skaraborg, tillsammans med ett gäng kor. I hagen är det dock Putte som regerar som kung. Enligt Johanna så trivs Putte med att både äta och sova med korna, samt vakta dem.

– Putte säger till dem när de är olydiga och han hjälper oss att fånga in djur. Man ställer honom som en stoppkloss så vågar ingen ko passera. Det är jättesmidigt, säger Johanna till Hippson.

Obs: Bilden är en genrebild. Foto: Wikimedia Commons

Gud vad underbara djur kan vara. Dela gärna för att visa andra.