Gammalt dräktigt sto besegrar oddsen – förlöser ”sällsynta” och friska tvillingföl

I människovärlden är det inte alls särskilt ovanligt med tvillingar.

Men när det gäller tvillingar i hästvärlden är det en mer oväntad syn.

Tvillingföl är nämligen en extremt sällsynt företeelse. Faktum är att bara ett av 10 000 fall resulterar i tvillingföl jämfört med 3 av 100 för människor.

Foto: Youtube

Så när en 16-årig amerikansk häst vid namn Tiki förlöste tvillingföl, väckte ankomsterna nationell uppmärksamhet.

Denna söta äldre hästmamma gjorde allt rätt under hela sin graviditet, vilket övervakades av familjen Mason som såg till att hon genomgick regelbundna ultraljud för att se efter fölen.

Foto: Youtube

Hennes bedårande föl föddes friska på Conley and Koontz Equine Hospital i Columbia City, i delstaten Indiana i USA år 2011.

– Pojken på 39 kilo föddes först, ungefär fem minuter före midnatt, frisk som – ja – en häst. Flickan föddes cirka 10 minuter efter midnatt och vägde 27 kilo. Stoet, även om hon var den minsta av de två, visade sig vara den starkaste av de båda syskonen – hon var uppe och gick omkring inom 10 minuter efter födseln, säger Laura Mason enligt Huntington County Tab.

Hästens ägare höll noga koll på Tiki eftersom det inte är ovanligt att ston som fölar tvillingföl överger en eller båda av sina föl, men Tiki avvisade aldrig Woodcock Pocket och Charming Opal. Hon visade sig vara en kärleksfull, uppmärksam mamma.

Hästar är inte designade för att producera tvillingföl så för Tiki att föla friska tvillingföl vid 16 års ålder och inte avvisa någon av dem är inte bara vackert utan extremt sällsynt.

Hjälp oss att hylla denna fantastiska familj genom att dela denna berättelse.