Gamla dräktiga stoet besegrar oddsen – föder två ”sällsynta” tvillingföl

Gamla dräktiga stoet besegrar oddsen – föder två ”sällsynta” tvillingföl

Vi kanske är vana vid att se tvillingar i människovärlden, men när det gäller tvillingar i hästvärlden är det en sällsynt syn.

Tvillingföl är en extremt sällsynt företeelse. Faktum är att bara ett av 10 000 fall resulterar i tvillingföl jämfört med 3 av 100 för människor.

Foto: Youtube

För de ston som blir dräktiga med tvillingar kommer endast cirka nio procent att gå hela vägen.

Så när en 16-årig Paint-häst vid namn Tiki födde tvillingföl, väckte ankomsterna nationell uppmärksamhet i media.

Denna söta, äldre mamma gjorde allt rätt under hela sin graviditet, vilket övervakades av familjen Mason som såg till att hon hade regelbundna ultraljud för att övervaka bebisarna.

Hennes bedårande föl föddes friska på Conley and Koontz Equine Hospital i Columbia City, Indiana 2011.

”Fölen på 39 kilo föddes först, ungefär fem minuter före midnatt, frisk som – ja – en häst. Stoet föddes cirka 10 minuter efter midnatt och vägde 27 kilo. Stoet, även om hon var den minsta av de två, visade sig vara den starkaste av dem – hon var uppe och gick omkring inom 10 minuter efter födseln”, säger Laura Mason enligt Huntington County Tab.

Foto: Youtube

Hennes ägare höll noga koll på Tiki eftersom det inte är ovanligt att hästmammor till tvillingföl överger en eller båda av sina ungar, men Tiki avvisade aldrig Woodcock Pocket och Charming Opal. Hon visade sig vara en kärleksfull, uppmärksam mamma.

Hästar är inte gjorda för att producera tvillingföl så för Tiki att förlösa friska tvillingföl vid 16 års ålder och inte avvisa någon av dem är inte bara vackert utan extremt sällsynt.

Hjälp oss att hylla denna fantastiska familj genom att dela denna berättelse.