Döda sköldpaddor hittades på strand – magarna var fulla med plast

Havssköldpaddor på Cypern hade dött. När forskarna skulle undersöka deras magar gjorde de en hemsk upptäck – magarna var fulla av plast. 

Och mycket av plasten liknande sjögräs.

Havssköldpaddor hittades döda på en strand i Cypern. Då tog forskare tag i saken och skulle undersöka sköldpaddornas maginnehåll.

Hittade plast i magarna

Men vad de hittade i sköldpaddorna var en sorglig upptäckt – deras magar var fulla av plast, enligt engelska sajten Metro.

– Tidigare forskning har pekat på att sköldpaddor av arten havslädersköldpadda ofta äter plast som ser ut som maneter, vilket är ett av deras bytesdjur, och vi ville se om det händer något liknande med gröna havssköldpaddor, säger Emily Duncan, doktor vid University of Exeter i England till Metro.

Det här är en genrebild. Foto: Shutterstock

183 plastbitar i sig

Plasten i magarna var långa smala remsor, antagligen från papperspåsar, som var antingen gröna, svarta eller genomskinliga. Det såg ut som sjögräs. En sköldpadda hade 183 plastbitar i sig.

– Havssköldpaddor är framför allt visuella rovdjur, som kan välja föda efter storlek och form, och i den här studien hittade vi starka bevis för att gröna sköldpaddor föredrar plast i vissa storlekar, färger och former, säger Emily Duncan till Metro.

Sköldpaddan på bilden har inget med texten att göra. Foto: Shutterstock

Forskarna undersökte 34 sköldpaddor, varav 19 av dem gick att undersöka hela mag- och tarmkanalen på. Det är där emot svårt att säga om sköldpaddorna har dött på grund av plasten, eftersom flera dog av att ha strypts av ett fiskenät, enligt Metro.

Hur sköldpaddorna än har dött så är detta ännu ett bevis på att vi måste plocka undan efter oss. Plast kan inte brytas ned i magen på en sköldpadda och de misstar det för att vara sjögräs eller annan föda. Sprid gärna detta vidare för att uppmärksamma andra!