Bjässen sjunker ner i det leriga slukhålet – snabbt förstår alla det snart är försent
Häst i sjunkhål

Bjässen sjunker ner i det leriga slukhålet – snabbt förstår alla det snart är försent

Man vet aldrig när olyckan är framme, en till synes harmlös situation kan på bara några sekunder förvandlas till livsfara.

Inte heller djuren går säkra. Men som tur är finns det djurvänner som ställer upp i vått och torrt.

Det var för ett par veckor sedan som personal vid Maury County Fire Department i Columbia, Tennessee, stack ut på ett larm.

Det fick höra talas om att en bjässe till djur hade gått ned sig i ett sjunkhål och satt fast.

Räddningspersonalen var snabbt på plats och man kunde konstatera att det var en stackars häst som satt fast i det leriga sjunkhålet. Leran fungerade som kvicksand och hästen hade sjunkit ned med nästan hela kroppen…

Häst i sjunkhål
Foto: Facebook/Maury County Office Of Emergency Management

Skulle bli tufft

Personalen förstod snabbt att det skulle bli ett tufft räddningsuppdrag. Men snart fick de hjälp av räddningspersonal från Maury County Office of Emergency Management,  Maury County Highway Department och Williamson County Fire/Rescue.

Vi visste att det här skulle bli en lång och utmanande räddningsaktion”, säger Jeff Hardy, chef för Maury County Office of Emergency Management, till The Dodo.

Alla förstod att det var bråttom att befria hästen från den slukande leran. Och med gemensamma insatser satte de igång.

De började med att placera ut plywood-skivor runt hästen, vilket gjorde det möjligt för dem att komma nära och gräva. I fem och en halv timme grävde personalen oavbrutet för att få loss hästen.

Lyckades till slut få loss bjässen

Till slut hade de grävt så pass långt att de kunde placera ett spännband under hästens mage. På så vis lyckades de lyfta upp hästen till frihet.

Alla var lättade över att hästen äntligen var fri och mådde bra”, säger Hardy. ”Det tog hästen ungefär en timme att återfå styrkan och röra sig på egen hand igen. Man kunde se att hästen också var lättad.

Kort därefter fick hästen ett efterlängtat bad och kollades till av en veterinär. Enligt ägaren så mår hästen idag bra och är lycklig över att kunna röra sig fritt.

Vad skönt att de lyckades få upp den stackars hästen! Stor eloge till alla inblandade!