6 saker du aldrig ska säga till någon som sörjer sitt husdjur

6 saker du aldrig ska säga till någon som sörjer sitt husdjur – orden som kan krossa din väns hjärta

Att mista ett husdjur kan vara en fruktansvärd upplevelse. Och faktum är undersökningar visar på att sorgen kan jämställas med att förlora en närstående människa.

Därför är det extremt viktigt att veta hur man ska trösta en vän som sörjer sitt husdjur.

Att säga att personen ska skaffa ett nytt husdjur är helt fel, skriver psykologen Amanda Ann Gregory i Psychology Today.

I snitt lever våra hundar och katter mellan tio till femton år. Men även om vi får tillbringa många år med våra älskade fyrbenta känns det aldrig som att vi får tillräckligt med tid.

Efter att i många år hälsat på ditt husdjur, som det första du gör när du vaknar, kan sorgen kännas bottenlös när djuret plötsligt inte finns vid din sida längre.

Och faktum är att sorgen faktiskt går att jämföra med att förlora en mänsklig familjemedlem. Det visar en undersökning av försäkringsbolaget Agria.

I undersökningen uppger 61 procent av hundägarna, respektive 48 procent av kattägarna, att sorgen efter ett husdjur var jämförbar med förlusten av en människa som står en nära.

– Det är starka känslor som uppstår och saknaden kan bli enorm när man förlorar en hund eller katt. Att så många jämför med förlusten av en familjemedlem eller nära vän är ett tydligt tecken på djurens betydelse för oss människor, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande.

Att förlora ett husdjur går att jämföra med att förlora en närstående människa, enligt experter. Foto: Shutterstock

Sorgen efter ett husdjur ser olika ut för alla

Eftersom att sorgen är så stor ställer det även krav på hur andra människor bemöter den sörjande. Det menar psykologen Amanda Ann Gregory.

I tidningen Psychology Today skriver hon att sorgen över ett husdjur till och med kan vara större än den efter en människa.

”En del människor kan uppleva en större känslomässig respons på förlusten av ett husdjur. Många faktorer spelar in i hur man upplever sorgen, såsom graden av anknytning i relationen, hur lång tid man tillbringat med djuret och djurets livslängd när förlusten inträffar”, skriver hon och fortsätter:

”Det är viktigt att vara medveten om att människor har unika sorgeprocesser och att acceptera deras process som den är. Det är lätt att uttrycka sig dömande utan att mena det”.

Så ska du bemöta någon som förlorat sitt husdjur

Så hur ska man då bemöta någon som förlorat ett husdjur? Enligt Gregory kan man använda sig av en rad frågor och fraser.

”Jag vet hur viktiga de var i ditt liv” eller ”Vad saknar du med husdjuret” är exempel på saker man kan säga som kan göra det lättare för en vän att prata om sorgen.

En vanlig respons för många är att försöka lindra någons sorg, vilket kan tas på fel sätt, enligt Gregory. I stället rekommenderar hon att man använder fraser som:

”Jag är här för dig” eller, ”du har all rätt att känna som du gör”.

När ens vän sörjer sitt husdjur ska man undvika att vara dömande, enligt psykolog. Foto: Shutterstock

Det ska du aldrig säga åt någon som sörjer sitt husdjur

Amanda Ann Gregory menar också att det finns saker man kan säga som uppfattas som dömande eller kan uppfattas som elakt.

Hon menar att man ska undvika att säga saker såsom ”Du kan skaffa ett annat husdjur” eller ”Det var bara en hund/katt/orm/fågel”.

Det är inte heller att rekommendera att försöka trösta personen med att ”de är på ett bättre ställe” eller att ”det finns en anledning till allt”.

Att sörja ett husdjur ser olika ut för alla. Medan en del sörjer i några dagar, bubblar sorgen för andra upp i flera år efteråt.

Hon avråder en därför från att försöka påskynda sorgeprocessen med att säga saker såsom ”Det kommer bli bättre med tiden” eller ”Det är dags att gå vidare”.

Så viktigt att tänka på detta när någon närstående har förlorat sin fyrbenta vän!

Håller du med? Dela då denna artikel till alla du känner!