Veterinärens vädjan: Snälla sluta klä ut era husdjur under Halloween – inte så oskyldigt som många tror

Det är nu hög tid gör Halloween-firanden och på sina håll förbereder folk sina förklädnader för fullt.

Det är inte ovanligt att vissa även får för sig att klä ut sina husdjur.

Men nu varnar en veterinär om riskerna med att klä ut djur.

Halloween är en högtid som blivit särskilt populär i USA. Men på senare år har högtiden spridit sig och sedan 90-talet har Halloween ökat i popularitet även i Sverige.

Under högtiden är det vanligt med maskeradfester där man klär ut sig till alla möjliga ting. Det är inte ovanligt att förklädnaderna är av de lite mer läskiga slagen.

Men det är inte bara människor som klär ut sig själva. Flera husdjursägare väljer också att klä ut sina djur.

Visst kan se det gulligt ut med hundar och katter som går runt i olika kostymer. Men det är inte säkert att ens husdjur mår särskilt bra av det.

Vissa väljer dessutom att gå långt när det kommer till att klä ut sina djur. På TikTok så cirkulerar det mängder av filmklipp där folk klätt ut djur och det sprids massvis av tips för hur man kan gå till väga.

I en video så har någon klätt ut sina hundar till en så kallad ”slinky”. Båda djuren sitter alltså ihopkopplade till varandra vilket är dåligt av flera anledningar. Dels riskerar den ena hunden att strypas och den andra kan inte sitta ner.

I spelaren nedan kan du se ett exempel på hur det kan se ut när folk klär ut sina husdjur:

Uppåtgående trend

På det brittiska försäkringsbolaget ”Everypaw Pet Insurance” har man märkt av en ökning på google-sökningar efter ”DIY dog Halloween costume” ökat med 467 procent de senaste tre månaderna.

Veterinären Anna Foreman, veterinär på Everypaw Pet Insurance, har nu gått ut med en varning till alla husdjursägare efter att trenden med utklädnader ökat.

När djur blir stressade tenderar de att uppvisa ”kamp” eller ”flykt”-svar. Om djur blir stressade i en kostym finns det risk att de uppvisar ”flykt”-responsen och springer iväg, vilket är särskilt farligt om de är utomhus”, säger Anna Foreman till The Mirror.

Hund får sin päls färgad
Foto: Shutterstock

Vissa färgar djurens pälsar

Det är heller inte ovanligt att folk får för sig att färga djurens pälsar. Detta kan skapa hudproblem för djuren och är även farligt om de får i sig färgerna.

Jag personligen håller inte med om att måla, bleka eller på annat sätt färga ett husdjurs päls. Det finns ingen situation där färgning av ett husdjurs päls gynnar djuret själva – det gynnar enbart oss människor av rent estetiska ändamål.

Om man vill njuta av Halloween med sitt husdjur så har veterinären Anna ett bättre förslag.

Ta med din hund på en höstpromenad – det är garanterat det som de kommer att njuta av allra mest, mycket mer än en fest eller att vara utklädd.

Hoppas alla ser till att vara rädda om djuren nu under Halloween-tider. Det är så onödigt att utsätta djur för sånt.

Vad tänker du om att klä ut husdjur inför maskerader? Skriv gärna dina tankar i en kommentar på Facebook.

LÄS MER: