Vandrare hittar orörlig jaguar i djungeln – tittar närmare på röntgenbilderna och tror inte sina ögon

Vandrare hittar orörlig jaguar i djungeln – tittar närmare på röntgenbilderna och tror inte sina ögon

Det var i regnskogen i Ecuador som ett gäng vandrare fick en rejäl överraskning. Helt plötsligt dök en jaguar upp och satte skräck i gänget. Men det stora kattdjuret var minst lika rädd. Det var dock något som inte stämde, för hon uppträdde inte normalt och kunde inte röra på sig. Vandrarna insåg att läget var akut och att något behövde göras. Snabbt bestämde de sig för att ringa till djursjukhuset i Quito.

 

Youtube

När djurskötarna kom till platsen agerade de direkt och tog jaguaren till sjukhuset. De kunde se att jaguaren inte var särskilt gammal, men framför allt ska de inte vara ensamma på det sättet. Något hade uppenbarligen hänt mamman.

Youtube

Men exakt vad som hade hänt kunde de inte svara på. I vilket fall som helst var de tvungna att röntga henne. Det var då de insåg vad som hade hänt katten – och hennes mamma.

Youtube

Svaret från röntgenbilderna chockade veterinärerna fullständigt. Det visade sig att jaguaren hade blivit skjuten hela 18 (!) gånger. Veterinärerna misstänkte att det var lokala bönder som låg bakom det, antagligen för att jaguaren inkräktade på deras område. Troligen dog mamman i samma veva.

Youtube

Den blott 11 månader gamla jaguaren döptes till D’Yaria, som betyder ”den modige jaguaren”. Att hon överlevde 18 skott är inget annat än sensationellt. Som tur var dök vandrarna upp och räddade hennes liv genom att tillkalla hjälp. När hon blivit helt återställd kan hon släppas ut i det fria, där hon hör hemma.

Tyvärr hotas dessa underbara kattdjur av människans framfart. Enligt Världsnaturfonden dödades mer än 18 000 individer under 1960- och 1970-talet för skinnets skull. Och i dag är det avverkningen av regnskogen som är det största hotet mot arten.

DELA artikeln på Facebook om du också älskar dessa fina kattdjur!