Livsmedelsjätten invaderar sköldpaddornas flod – ska tappa miljontals liter vatten och sälja på flaska

Livsmedelsjätten invaderar sköldpaddornas flod – ska tappa miljontals liter vatten och sälja på flaska

Det kristall-blåa vattnet i floden Santa Fe är ett hem för sköldpaddor.

Vattnet är så pass rent och fint att det har lockat en livsmedelsjätte att tappa upp miljontals liter.

Men då försvinner fristaden för sköldpaddorna.

I Ginnie Springs i Florida ligger floden Santa Fe. Floden har ett kristallklart, rent och fint vatten som många turister besöker och är en perfekt lekplats för vattensport. Dessutom är det flera arter av sköldpaddor som bor i floden. Det här är sköldpaddornas flod.

Tömma 4 miljoner liter – per dag

Men enligt The Guardian ska världens största livsmedelsföretag tappa vatten ur floden för att sälja det på flaska. Det är livsmedelsjätten Nestlé från Schweiz som planerar att tömma floden på 4 miljoner liter per dag.

”Omöjligt att ta ut miljontals liter”

Det här har väckt starka känslor hos fram för allt miljöaktivister som menar att sköldpaddornas fristad förstörs. Andra motståndare till projektet menar också att floden är känslig och tidigare har överpumpats. Den skulle aldrig klara ett så här stort vattenuttag utan konsekvenser – i värsta fall att floden torkas ut.

– Det är omöjligt att ta ut miljontals liter vatten utan att det får några konsekvenser, säger Merille Malwirz-Jipson från den ideella organisationen Our Santa Fe River till The Guardian.

Det här kommer betyda att sköldpaddorna tvingas flytta på sig. Företaget har inte informerat vad som händer med djuren om de skulle tömma hela floden. Det betyder att de inte tar ansvar för att djuren i värsta fall dör om de inte flyttas på och får leva nära vatten.

Vi måste ta detta på allvar, för djurens skull. Sprid detta vidare om du också vill sätta stopp för livsmedelsjättens planer att tömma floden!

Video: 10 av världens mest utrotningshotade djur