Livet till havs blomstrar när människor sitter i karantän – havssköldpaddorna mår bättre än någonsin

Havssköldpaddorna får lugn och ro i dessa tider.

Efter att många länder infört strikta karantänsregler i nya coronavirusets spår har djuren kunnat ta sig närmare land.

– Vi är glada över att se våra sköldpaddor må bra i den här miljön. Vår värld har förändrats, men dessa sköldpaddor har gjort detta i miljoner år och det är bara lugnande och ger oss hopp om att världen fortfarande pågår, säger forskningschefen Sarah Hirsch, forskningschef vid ett marininstitut i Florida till CBS News.

Enligt Hirsch har havssköldpaddorna nu kunnat para sig närmare land och det ska vara säkrare för dem. I Texas har man hittat många ägg tio dagar tidigare än förra året, vilket tros vara en effekt av detta.

FIRST KEMP’S RIDLEY NEST FOUND TODAY IN TEXAS!Someone was out “hiding” her eggs today… and it wasn’t the Easter Bunny….

Gepostet von Padre Island NS Division of Sea Turtle Science & Recovery am Samstag, 11. April 2020

En annan fördel för djurlivet till havs tycks vara minskad plast i vattnet. Detta är förstås bra för djuren då risken för att de ska drabbas av komplikationer till följd av att exempelvis fastna i plast minskar. Eftersom båttrafiken också minskat så minskar även risken för att sköldpaddor ska bli påkörda och avlida.

– Minskat mänsklig närvaro på stranden betyder mindre skräp och plast i haven. Några av de vanligaste skadorna på havssköldpaddor orsakas av att de äter och fastnar i skräp, säger David Godfrey från organisationen i ett uttalande.

Foto: Shutterstock

Dela gärna vidare för att säga vad du tycker om detta!