Ingen förstår varför duvan är rosa – nu rasar djurvänner efter att förklaringen kommit fram

”Gender reveal”-fester har blivit mycket trendigt på de senaste åren. Det går ut på att blivande föräldrar bjuder in till fest för att avslöja könet på sin bebis. Oftast används unika sätt för avslöjandet, och ofta uppvisar man något antingen rosa eller blått.

Men en sådan fest har nu försatt en stackars duva i livsfara – efter att den har färgats rosa.

Duvan hittades av en förbipasserande i Madison Square Park i Manhattan. Fågeln var i dåligt skick, och togs till välgörenhetsorganisationen Wild Bird Fund.

Duvan färgades rosa med hårfärg

Enligt organisationen har fågeln färgats rosa med hårfärg. Det är oklart vem som ligger bakom tilltaget, men deras teori är att fågeln färgades som en del av en ”gender reveal”-fest.

– Jag tror inte att vi någonsin sett en rosa duva komma in till kliniken, så vi blev alla rätt förvånade, säger Antonio Sanchez vid välgörenhetsorganisationen till ABC 7 New York.

– Vi blev helt ärligt äcklade att någon kan göra något sånt här.

Organisationen tror att duvan, som har fått namnet Flamingo, troligtvis är tam och köpts på en marknad. Duvan borde inte ha släppts ut i det vilda, eftersom den inte är utrustad för överlevnad.

”Som en tam fågel kan den inte hitta föda i det vilda, flyga ordentligt eller fly från rovdjur. Så den här stackaren hade det tillräckligt illa innan den färgades”, skriver Wild Bird Fund på sin Twitter.

Duvan svävade i livsfara

Men organisationen oroar sig för att färgen har påverkat hans hälsa åt det negativa hållet.

Enligt dem visar fågeln på ”tecken på undernäring i lång tid ” trots att han bara är en unge.

I en uppdatering säger de att de har gjort idoga försök med att få bort färgen, med ”begränsad framgång”. Färgen kan orsaka långvariga problem för den stackars fågeln.

Därför ska fåglar inte färgas

”Ett problem är att färgen har en stark lukt, och vi är oroliga för fågelns andning”, skriver de i ett Twitterinlägg och fortsätter:

”Fåglar är väldigt känsliga för särskilda ångor, och denna lever i princip inuti ett moln. Vi är också oroliga för att han ska få i sig kemikalier när han putsar sig. Hans tillstånd är svagt och han behöver kämpa för att hålla nere maten.”

Flamingo får nu syre samt medicin för att motverka ”gifternas effekt på hans matsmältningssystem”.

Några dagar senare gick Flamingo bort

I en senare uppdatering, den 7 februari, meddelar de att Flamingo tyvärr har gått bort.

”Trots att vi gjorde vårt bästa för att minska på gifterna som kom från färgen så dog han under natten. Vi tror att hans död orsakades av att andas in gifterna”, skriver de på Twitter.

Wild Life Bird Fund hoppas nu att hans berättelse ska fungera som en påminnelse om att aldrig färga en fågel av någon anledning, eller att för den delen släppa ut fåglar i det vilda.

Det borde givetvis höra till sunt förnuft att man inte färgar en fågel med hårfärg. Men organisationen vill också varna för bröllopstraditioner såsom duvsläpp på bröllop.

”Duvsläpp i alla former är grymt. Var vänlig och fira dina livshändelser i lugn och ro utan att skada andra”, skriver de.

Vila i frid Flamingo. Vi hoppas att du har fått tillbaka dina riktiga färger, var du än befinner dig idag.

Det här är verkligen en påminnelse om att behandla alla djur med respekt. Dela gärna denna artikel för att påminna andra!