Glädjebeskedet: Australien totalförbjuder djurförsök för smink

Djurförsök för att testa smink pågår över hela världen och har varit en kamp som många djurrättsaktivister slagits för i decennier. Nu bryter Australien trenden, och visar upp sitt ställningstagande genom att förbjuda djurförsök i hela landet.

”Det här är ett stort steg framåt för djur. Djur bör inte lida och dö för att testa kosmetika”, skriver Mehreen Faruqi, ledamot för det australiensiska miljöpartiet The Greens, på Twitter.

Tusentals djur har fått lida när de tvingats bli försökskaniner för obeprövad kosmetika, en metod som varit vanlig i flera delar av världen under många år, då den anses effektiv.

För ett och ett halv år sedan valde Australien att bryta trenden i hopp om att fler skulle ta efter. Då kom ett lagförslag om förbud mot djurförsök på tapeten, och idag har det blivit verklighet. Från och med nu råder totalförbud för kosmetikatester på djur.

Testerna har redan förbjudits i EU, Kanada och Australien, men inte ännu i Kina, USA och fler länder.
– Förhoppningsvis kommer vi se att fler länder följer efter, säger Shannon Chrisp, kommunikatör för kosmetikakedjan The Body Shop Australia, till Ten Daily.

Målet är att stoppa dessa försök i alla delar av världen. Dela för att sprida budskapet.