Familjen hittar ovanlig fiskarkatt övergiven på gatan

När en familj i Thailand tittade ut genom fönstret fick de syn på en liten kattunge ute på gatan – utan någon mamma i närheten. De gick ut för att ta sig en närmare titt på den stackars fyrbenta vännen.

De började misstänka att det här var en ovanlig kattunge, och beslöt sig för att ringa till en djurorganisation för att få hjälp. Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT) kom för att ta hand om det lilla livet.

Efter lite undersökningar såg de att han var en fiskarkatt – en utdöende art som finns vid vattenansamlingar i Sydostasien. Fiskarkatten kan bli upp till omkring 86 centimeter lång och är således allt annat än en ”vanlig” kattunge.

Så här såg kattungen ut:

Wildlife Friends Foundation Thailand

Hotas av utrotning

Denna vildkatt är alltså dubbelt så stor som en vanlig katt, älskar att vara i vatten, och tackar inte nej till en fisk. Men eftersom våtmarkerna i världen håller på att förstöras hotas dessa djur – och nu har de listats som en av världens alla utrotningshotade djurarter. De hotas även av illegal jakt.

Wildlife Friends Foundation Thailand

WFFT menar att viltkatten bara var några timmar gammal när den hittades – och förstod inte hur mamman kunde lämna den ensam.

Så här ser fiskarkatten ut som vuxen. Foto: Pixabay

Katten fick bo kvar hos familjen som hittade den. Den kände sig så säker med familjen så den fick återvända med dem till huset.

Wildlife Friends Foundation Thailand

Familjen höll utkik och hoppades att mamman skulle komma tillbaka. Men det gjorde hon aldrig. I stället matades ungen med varm mjölk av familjen.

kitten5
Wildlife Friends Foundation Thailand

Fiskarkatten fick namnet Simba, och det är viktigt att han överlever, inte minst för artens överlevnad i världen, säger WFFT. I Thailand har arten särskilt minskat de senaste åren.

På tre år har 84 procent av alla fiskarkatter i landet dött till följd av jakt eller att de fått sin miljö förstörd.

kitten6
Wildlife Friends Foundation Thailand

Vilken tur att familjen hittade katten i tid! Jag visste inte ens att dessa vackra katter fanns. De påminner lite om våra svenska lodjur faktiskt.

Jag hoppas innerligt att ungen överlever och att fiskarkatterna inte utrotas. Vi måste sluta förstöra planeten – inte minst för djurens skull! Dela gärna den här artikeln vidare om du håller med. 

Posted by Wildlife Friends Foundation Thailand on Thursday, December 8, 2016