Efter massiva kritiken: Populära flygbolaget stoppar alla flygningar till resmålet – för djurens skull

Turistattraktionen och nöjesparken SeaWorld har i flera år fått motta hård kritik mot deras behandling av späckhuggare.

Nu väljer flera reseföretag, bland annat svenska Ving, att sluta flyga dit turister för djurens skull.

I många år har SeaWorld, nöjesparken med miljontals besökare världen över varje år, fått ta emot hård kritik mot späckhuggarna i parken. Djuren har ofta setts behandlats illa och det främsta argumentet till att de inte borde vara där är simpel. De är vilda djur.

Det har nu fått den brittiska resekoncernen Thomas Cook att agera. De väljer att sluta sälja resor till marina djur- och temaparker som har späckhuggare.

Stoppar resor: ”För djurens skull”

Bland dessa finns just SeaWorld, som har parker i flera länder runt om i världen, rapporterar nyhetsbyrån Press Association.

– Vi utvärderar löpande vår djurpolicy och precis som när vi tog beslutet att ta bort elefantridning och elefantshower för några år sedan har vi lyssnat på våra kunder och experter inom branschen. Vi är övertygade om att vi som researrangör har en viktig roll att spela för att höja standarden för djuren, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef hos Ving och Thomas Cook i norra Europa, i ett pressmeddelande.

Bildkälla: Pixabay

Arbetat med experter

Beslutet från koncernen grundar sig enligt Thomas Cooks högste chef Peter Frankhauser i forskning och synpunkter från kunder.

Han skriver i ett blogginlägg att de samarbetat med djurhållningsexperter under ett och ett halvt år för att få se bevis på hur djuren behandlas. Vidare säger han att över 90& än kunderna tycker det är viktigt att deras flygbolag tar djurrättigheter på allvar.

Enligt djurrättsorganisationen PETA har minst 40 späckhuggare, och ett dussin delfiner, dött på SeaWorld på grund av hjärt- och kärlsjukdomar, kroppsliga skador eller kallbrand. SeaWorld skriver i ett uttalande, enligt BBC, att kunderna har varit nöjda genom åren.

”De har med sina egna ögon kunnat se vilken fantastisk omvårdnad vi ger alla djur. De fick lära sig om hur vi skyddar och räddar arter ute i det vilda”, skriver SeaWorld.

Bildkälla: Pixabay

Hyllas i Sverige

Thomas Cooks beslut att stoppa alla resor till nöjesparken hyllas av Djurens rätt i Sverige.

Förbundsordförande Camilla Björkbom skriver i ett pressmeddelande att det är viktigt att en så stor aktör agerar.

– Vi vet att det inte är möjligt att tillgodose späckhuggares behov av utrymme på djurparker. Djurens Rätt välkomnar att en så viktig aktör som Thomas Cook och svenska Ving fattat ett beslut som är det rätta för späckhuggarna, men också det rätta för resenärerna som vi ser har en större etisk medvetenhet i dag. Thomas Cooks beslut är ett viktigt steg för en mer djurvänlig turism och ligger helt rätt i tiden, säger hon i ett pressmeddelande.

Bildkälla: Pixabay
Alla späckhuggare, och andra instängda djur, förtjänar att leva i sitt naturliga habitat – utan att människan ska bestämma över deras liv. DELA för att hylla det här viktiga initiativet så fler får veta hur dessa djur behandlas!