Beslutet: Nu är det ok att döda svanar som uppträder aggressivt

(OBS! Svanen på bilden har inget med artikeln att göra).

Under våren var det många som följde dramat med svanpappan i Malmö som sköts ihjäl då den uppträdde aggressivt mot förbipasserande kanotister. 

Kvar lämnades honan, som jagades iväg och tvingades fly från sitt bo. 

Nu har två svanar flyttat in i Hässleholms kommun, men de är inte särskilt populära då de uppträder aggressivt. Därför har nu länsstyrelsen, med stöd av jaktförordningen, givit grönt ljus att döda dem, rapporterar Kristianstadsbladet

MALMÖ 2019-04-08. Skjuten svan väcker känslor. Den ensamma svanhonan ruvar i boet i kanalen utanför polishuset i centrala Malmö på måndagskvällen. Enligt Sydsvenskan.se sköts hanen i knölsvansparet av kommunens skyddsjägare på söndagskvällen efter att den varit aggressiv kanoter och båtar i kanalen. Foto: Johan Nilsson / TT

Det svanpar som för nionde året i rad hade bosatt sig i Malmö längs kanalen utanför stadens polishus väckte starka reaktioner.

Förbipasserande kanotister och upplevde att svanarna uppträdde aggressivt mot dem. Därför sökte Malmö stad ett specialtillstånd från länsstyrelsen att döda dem. Hanen sköts sedermera ihjäl medan honan lämnades kvar, men flydde av rädsla.

Grönt ljus för att döda två nya svanar

Nu har två svanar flyttat in i Hässleholms kommun. De har bosatt sig i en ligghall för nätkreatur, där de inte är populära.

Svanarna ska ha uppträtt aggressivt och förorenat fodret, vilket gör att familjen på gården inte kan röra sig fritt. Därtill ska arbetet med djurskötseln ha försvårats av svanarnas ankomst.

Nu har länsstyrelsens beviljats stöd av jaktförordningen att döda svanarna, skriver Kristianstadsbladet.

”Sångsvanarna orsakar allvarlig skada och förebyggande skrämselåtgärder har haft synnerligen begränsad effekt”, skriver länsstyrelsen enligt tidningen.

Vad tycker du om det här? Kommentera gärna artikeln på Facebook!