Älgen beter sig konstigt när mannen kliver närmare – hör avlägset gråt och förstår vad hon vill säga

Det är inte direkt varje dag som man får syn på en livs levande älg vid vägkanten. Men det händer ju ibland.

När bilister kör på landsvägar på morgonen eller kvällen kan man få se dessa ståtliga djur – om man har tur.

Det som är viktigt att tänka på om man ser en älg från bilen är att sakta ner. Det gäller att vara beredd – för plötsligt kan älgen dra ut på vägen och en eventuell krock kan bli riktigt allvarligt för alla inblandade parter.

I den här situationen valde bilisterna att stanna vid vägkanten och gå ut och möta älgkon. Hon stod innan för en inhägnad en lagom varm vårdag. Men de såg hur älgkon såg stressad ut, och när killarna närmade sig så sprang hon inte därifrån för att söka skydd. Hon stod kvar.

Det var som om hon ville säga dem någonting. Och till slut insåg de hennes hemlighet – hon skyddade nämligen något som låg alldeles vid stängslet.

Killarna hörde ett skrik.

Stängslet var tilltrasslat och i diket sprattlade benen.

Det var en liten älgkalv!

Mamman var stressad och blickade mot killarna. Hon ville inte att de skulle närma sig älgkalven. Samtidigt förstod männen snabbt en sak: den här lilla gulliga älgkalven skulle inte komma loss av sig själv.

De försökte vinna mammans förtroende, och tog sig försiktigt fram. Den andra mannen stannade kvar vid bilen, för att inte skrämma upp älgmamman.

Först rusade mamman fram emot mannen, som om hon ville skrämma bort honom. Men när han gick lite närmare så tog hon några kliv bort. Hon var rädd, samtidigt som hon förstås inte ville lämna sin kalv.

När mannen väl var framme hos kalven tog han fram sin tång och började klippa i stängslet. Mamman rusade då ut mot skogen, för att sedan återvända tillbaka. Hon var väldigt orolig, kunde männen tydligt märka.

Efter bara en minut var kalven äntligen fri.

Här nedan kan du se hela räddningen på film:

Vilken tur för kalven att rätt person dök upp på rätt plats. Älgar kan vara aggressiva – i synnerhet när de har kalvar. Så det var mycket modigt av mannen att göra detta.

Tycker du också att männen som räddade kalven är hjältar? Dela gärna artikeln vidare för att hylla dem!