8-årig pojke sätter upp dold kamera i skogen – fångar det otroliga på film och överbevisar forskarna

För mig är det självklart att djur har känslor. Kanske inte lika komplexa som vi människor har, men jag vet att de kan känna rädsla, sorg och glädje.

Jag har själv sett det hos min hund till exempel. Jag är uppväxt på bondgård och vet också att boskapsdjur, som får och kor, kan ha starka känslor. Glädje över att få en mumsig bit knäckebröd, sorg över att förlora sin unge eller rädsla över okända människor eller starka ljud.

För mig är detta självklart – så jag blev inte så förvånad över 8-åriga Dante de Korts upptäckt. Men det gör den inte mindre viktig.

8-åriga Dante har nämligen bevisat att grisar kan känna betydligt mer än vad många tidigare trott, genom dolda kameror som han satt upp i skogen.

Navelsvin lever vilda i Amerika. Likt våra vildsvin här i Sverige är de sociala djur och lever tillsammans i flock.

8-åriga Dante de Kort har alltid varit intresserad av djur. Det finns många navelsvin i området där han bor och han brukar studera och filma dem.

Dante är även intresserad av att lära sig mer om dessa djur. Men när hans mamma läste en artikel om navelsvin för honom reagerade han på en detalj i texten. Artikelförfattaren skrev att navelsvin gick ut ensamma i skogen för att dö när de var gamla eller sjuka.

Men det här höll Dante inte med om.

Hans uppfattning var att djuren brydde sig för mycket om varandra för att lämna de gamla och sjuka att dö ensamma. Han har även sett navelsvin sörja sina döda.

Dante bestämde sig för att motbevisa artikelförfattaren och göra en egen undersökning med hjälp av sina kameror.

Enligt forskarna är det få djur som sörjer döda familjemedlemmar. Man vet att elefanter, chimpanser och delfiner gör det, men i övrigt finns det inte mycket dokumentation som visar på detta beteende.

Men Dante och hans mamma satte upp dolda kameror i skogen och lyckades fånga något otroligt på film.

De filmade ett dött navelsvin som fick upprepade besök av sina sörjande familjemedlemmar.

Familjemedlemmarna gick i cirklar runt sin döda vän. De nosade, puffade och nafsade på den döda kroppen, som om de försökte få liv i den igen.

De la sig till och med och sov bredvid den.

Dante presenterade sin forskning som ett skolprojekt under en vetenskapsmässa för barn och väckte stor uppmärksamhet. En av dem som reagerade starkt på hans filmer var forskaren Mariana Altrichter som var på plats för att titta på sin dotters presentation.

– Jag gick runt och tittade på de olika projekten som var relaterade till naturhistoria när jag fick se Dantes arbete, med bilder på navelsvin. När jag började läsa trodde jag inte mina ögon, berättar hon för The Dodo.

Hon hade aldrig hört talas om att navelsvin reagerade på något speciellt sätt när deras släktingar dog.

Inga forskare ville lyssna

I presentationen av sin forskning hade Dante också beskrivit hur han försökt kontakta forskare inom området för att visa dem sina filmer, men ingen hade brytt sig om att svara på 8-åringens meddelanden.

Där och då bestämde sig Mariana Altrichter för att hjälpa honom.

Eftersom hon själv är forskare valde hon att publicera en vetenskaplig artikel om ämnet, i samarbete med Dante. Det dröjde inte länge innan både tidningar och tv hörde av sig och ville skriva om upptäckten.

Mariana hoppas nu att Dantes upptäckt ska leda till större förståelse för dessa djur.

– Många människor ser dem bara som obehag, i synnerhet i USA där de rör sig i människors trädgårdar och äter plantor, berättar hon och fortsätter:

– Denna upptäckt kanske kan få människor att se på dem på ett annat sätt, som smarta djur med komplexa sociala relationer.

I videon här nedan kan du se några av Dantes filmer:

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FCenterforBioDiv%2Fvideos%2F10155854409980460%2F&show_text=0&width=560″ /]

Jag kan inte annat än hylla denna 8-åring för sina upptäckter. Jag tror att många djur har känslor som vi människor inte kan, eller vill, förstå.

Vi människor vill gärna se oss själva som högre stående varelser på jorden, när planeten i själva verket tillhör djuren lika mycket, om inte mer. 

Dela gärna denna artikel om du håller med!