Världens ensammaste får med trasslig ull fångas in – blir oigenkännlig efter absurd förvandling

Världens ensammaste får hittas på öde ö. När durvän tar fram saxen är förvandlingen total.

2021 såg kajakpaddlaren Jillian Turner ett får på en mycket avlägsen plats.

Fåret var på en isolerad ö i Cromarty Firth, norr om Inverness, där hon tros ha varit strandsatt i två år, efter att ha fallit nerför en brant klippa.

Hon hade skyddat sig från stormarna i Nordsjön i en grotta och hennes ull hade växt utom kontroll.

En förskräckt Jillian delade med sig av fårets situation på Facebook och när bilderna nådde bonden Cammy Wilson bestämde han sig för att rädda fåret på en gång.

Under helgen räddades fåret, som fick namnet Fiona, av ett gäng skotska bönder som klättrade ned för klippan och försökte få med sig det ensamma fåret i en provisorisk sele.

Räddningen var minst sagt riskabel men Fiona verkade ta det hela med ro.

”Hon var så cool, det var otroligt. Jag blev förvånad över hur avslappnat det här fåret var; inget flåsande eller panik. Det var nästan som om hon tänkte ”Få ut mig härifrån”, har Cammy berättat för Daily Mail.

Det är sällan ett får beter sig så.

Han beskrev den mest nervkittlande delen som en 15 m nästan vertikal sektion där de var oroliga att selen med Fiona skulle slitas sönder.

Men det var inte bara selen som var ett orosmoln. Om fåret hade blivit för stressad av situationen hade hon kunnat dö bara av det.

Därför hade man kontaktat det skotska SPCA för att övervaka räddningen och kontrollera fårets tillstånd.

Och som tur var klarade sig Fiona utmärkt.

Fiona fördes i säkerhet

Planen var att föra Fiona till Dalscone Family Farm i Dumfries. Men stora protester bröt ut bland djurrättsaktivister som inte tyckte att Fiona skulle bli en attraktion.

Men bonden menade att Fiona skulle få landa på gården i lugn och ro innan man öppnade upp för familjer att komma och klappa djuren. Och under en väldigt lågmäld aktion smögs hon till slut in på gården.

Nu står Fiona i en fålla omgiven av andra stallkamrater och hon verkar trivas.

När bonden sände live på Facebook sade han:

”Fiona är här. Vi var tvungna att smyga in henne på gården igår för att komma förbi demonstranterna. Men som ni ser är hon ganska nöjd. Hon är i sin egen box. Hon är säker och torr och helt avslappnad”, säger han på Facebook.

The worlds loneliest sheep arrives at Dalscone!! TV cameras are here and we have some newborns!!

Posted by Dalscone Farm on Monday, November 6, 2023

Så underbart att höra.

Storbritanniens ensammaste får har ett nytt hem i ett ”femstjärnigt” hem. Dessutom har den långa ullskrud hon plågats av klippts av.