Länsstyrelsen larmar: Afrikanska svinpesten kan vara på väg till Sverige – så skyddar du dig

Länsstyrelsen larmar: Afrikanska svinpesten kan vara på väg till Sverige – så skyddar du dig

Den afrikanska svinpesten sprider sig som en löpeld genom flera länder i Europa.

Nu vill länsstyrelsen larma för att pesten kan ta sig till Sverige.

– Det är helt klart det största hotet just nu, mot djurens hälsa, och mot marknaden som helhet, säger Jeanette Elander, ordförande för Sveriges Grisföretagare, som själv har 8 000 grisar till Dagens nyheter.

Den afrikanska svinpesten närmar sig med stormsteg Sverige.

Överallt i hela landet larmar nu länsstyrelsen om att smittan kan sprida sig så lätt – bara genom en bortkastad smörgås i naturen eller en smittad chaufför som kör långvägar för att frakta gods mellan länder.

Sjukdomen orsakas av ett virus som överlever i flera veckor i rumstemperatur i icke-värmebehandlat kött, som lufttorkad skinka eller salami. I kylskåp klarar det sig i månader, i frys i stort sett hur länge som helst. Det drabbar inte människor.

Veterinärens varning om sjukomen – då kan ditt kött vara smittat

Smittan, som drabbar vildsvin och tamgrisar med nästan hundraprocentig dödlighet, finns i stora delar av Europa.

– Riskerna är större när många är utomhus med sina picknickar och matsäckar, vi har många turister och öppnare gränser. Det kan vara billigare att ta med sig kött österifrån, och det köttet kan vara smittat. Men vi har jobbat mycket med det här länge, säger Ann Jaconelli, länsveterinär i Stockholm till Dagens nyheter.

Afrikanska svinpesten kan vara på väg mot Sverige. Foto: Shutterstock

Svinpesten har varit känd i nära under år, men det är under de senaste åren som smittan har spridit sig explosionsartat.

Smittan har exploderat bara under senaste åren

Dagens nyheter skriver att sjukdomen nådde EU 2014 och har sedan dess upptäckts på flera håll i Europa från Belgien till nyrapporterade fall i Slovakien och Serbien.

– Det är en annan dimension på sjukdomen än för fem år sedan, säger Karl Ståhl, som är biträdande statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt och har forskat på afrikansk svinpest i tio år.

Nu uppmanas svenska folket att inte slänga skräp och mat i naturen då svinpesten kan smitta på detta sätt.

Nu hjälps vi åt att sprida denna viktiga information vidare genom att trycka på dela knappen!